Pastor backar från bokbål

8 maj 2010 03:00
Den småländske pastorn var med i ett radioprogram där det uppmanades till bokbål av Jonas Gardells böcker. Men nu backar han från uppmaningen.

 

Det var i Allianskyrkans närradio i Vetlanda som predikanten Holger Nilsson uppmanade Vetlandas invånare att bränna Gardellböckerna "Om Gud" och "Om Jesus".

 

Metodistpastorn Bernt Isaksson som också medverkade i programmet försvarade först uppmaningen - men efter att media uppmärksammat händelsen mildrar han ordvalet.

 

- Jag tar avstånd från ett bokbål i ordets egentliga mening. Däremot måste hela kristenheten protestera mot Gardells nya "dogmer", säger Isaksson till SVT Jönköpingsnytt.

 

Jonas Gardell skriver på sin blogg att han förstår att vissa kristna blir provocerade av hans två böcker om den judiskkristna tron.

 

"Vi är många som anar något gudomligt i tillvaron och vi försöker på olika sätt formulera detta det gudomliga, och bör hysa respekt för att vår nästas sökande ser annorlunda ut. Att lyssna och argumentera är en vital del av det andliga sökandet. Men när argumenten tar slut och man står där svarslös, som pastorna Nilsson och Isaksson, så är INTE bokbål ett godtagbart alternativ. Särskilt inte i tider då högerextrema krafter som Sverigedemokraterna växer sig starkare och internet svämmar över av okontrollerat hat", skriver författaren. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!