En hyllning till storebror

Blodsbröder

 

Tommy Deogan

 

Bra Böcker

 

29 oktober 2009 03:00
Blodsbröder är en sann berättelse om Tommy Deogans uppväxt i Stockholmsförorten Hallonbergen. Som lillebror till den fruktade och tungt kriminella Tony Deogan kantas Tommys uppväxt av droger, våld och ett ständigt sökande efter starka förebilder.

 

Tommy ser upp till sin storebror Tony och vill bli precis som han - men Tony vill att Tommy ska bli "den lyckade" och absolut inte följa i hans fotspår.

 

Boken är i mångt och mycket en kärleksförklaring och hyllning till Tony Deogan som blev det första dödsoffret för fotbollshuliganism i Sverige. Här får den tungt kriminella mannen en identitet som inte bara gör honom till den dåliga förebild han var, utan också den goda.

 

 

Berättelsen visar hur viktigt det är att vuxna vågar tro på ungdomarna, även när de gör fel. Som läsare slås man av hur få vuxna runt omkring Tommy som vågar stå på hans sida och som ser möjligheterna i hans kreativitet som tyvärr fokuseras på kriminella handlingar.

 

Tommy är dock en av de få som har lyckats vända sitt kriminella liv till att göra någonting meningsfullt. Idag arbetar han som föreläsare och talar om betydelse av trygghet i hemmet, positiva förebilder, självrespekt och identitet.

 

 

Blodsbröder är en ärlig berättelse som inte hymlar med de problem som ungdomar i dagens Sverige stöter på dagligen. Det är en intressant bok att läsa som ökar förståelsen för ungdomar och vikten av att vuxna vågar vara vuxna. Som förälder gör man sig själv en tjänst om man läser den här boken och jag tror att den skulle passa utmärkt som diskussionsmaterial i skolor - både för lärare och elever.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!