En frän beskrivning av dagens tillstånd

Den här boken är utgiven i samarbete med Socialdemokratiska Studentförbundet och Byggnads och är en debattbok om arbetarrörelsen och framtiden.

22 september 2009 03:00
Femton skribenter, från arbetare till professorer, har ställt upp utan ersättning. Jag ska inte räkna upp deras namn här, bara nämna något om bokens innehåll.

 

Några av dem tar upp snacket om att det inte längre finns några arbetare. Då är det ju konstigt att fabrikerna rullar, att varorna till butikerna kommer fram, att folk får sin lunch serverad, att barnen passas och gamlingarna får ett värdigt slut på livet.

 

 

Det märkliga med boken är dess klarspråk. Som arbetare tycker man sig höra kompisar snacka, vilket är mycket ovanligt i skriven debatt.

 

I skolan är det inte vårt språk som talas, menar en. Ju krångligare någon kan skriva. desto bättre blir betygen. DN:s debattsida är det fina folkets sida, där aldrig en arbetare kommer till tals.

 

Kulturutredningen babblar floskler om mångfald, kulturell pluralism och särart, sägs det, samtidigt som den praktiska politiken omöjliggör detta. Borgarnas prat om valfrihet är kvalificerat skitsnack.

 

Arbetare pratar enkelt och rakt. Vi kan säga att vindruvor är kärringfrukt när det är fler fruntimmer än karlar som äter vindruvor. Vi arbetare finns. Vi snackar så att alla förstår.

 

En av deltagarna vill byta ut ordet "förhandling" mot "när vi snackar med chefen". Hon säger att nedskärningar leder till ökad stress, fler arbetslösa och högre vinst. När avslöjandena kommer - att kvalitén på brödet från bagerierna blir sämre eller att det blir skitigt på sjukhusgolven - då visar nån ansvarig upp ett förvånat ansikte och säger: Det hade jag ingen aaaning om. Fast vi sagt det innan. Och så räknar hon upp allt man inte kommer att hinna. Från att ta hand om barn till att laga bussar.

 

De politiska partierna har förlorat betydelse i det demokratiska Sverige. Det var inte Folkpartiet eller Moderaterna som startade den högeroffensiv vi i dag ser resultatet av. Det var SAF, i dag Svenskt Näringsliv, alltså kapitalägarna själva som gick in och återupprättade högern.

 

 

Socialdemokratin gav tidigt upp tanken på ett demokratiskt inflytande över den industriella utvecklingen. Partiet drev inte igenom det fackliga förslaget om kollektiv kapitalbildning genom löntagarfonder.

 

S-föreningar finns kvar men mest på papperet. Arbetarrörelsen är död. Både SAP och Vänsterpartiet förtvinar. Kvar finns ledningen, "den politiska klassen", som gjort sig ekonomiskt oberoende av både väljare och medlemmar.

 

Arbetarrörelsen har blivit historielös. Dess tankesmedja var den fackliga rörelsen. I dag gäller det därför att stärka den fackliga debatten om vad demokrati är och bör vara. Det räcker inte med parollen "en annan värld är möjlig". Nu bör man inse att "en annan värld är nödvändig".

 

Så kommer man in på miljön och frågan om alla jordens människor kan komma upp till vår levnadsstandard. Och om vi kan försvara vår standard utan att bli fascister.

 

Jag har aldrig läst en bok som så enkelt och fränt beskrivit tillståndet i dag. Bästa beskrivningen är just: klarspråk. Låt oss lära av det när vi fortsättningsvis ska debattera i media!

 

En ny bok

Göran Greider m fl

 

Efter ett kvartssekel av nederlag

 

Murbruk förlag
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!