Han var Abbas femte medlem

För några veckor sedan var vi och såg Mamma Mia, filmatiseringen av Abba-musikalen med samma namn. Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musical hade premiär i Sverige den 12 februari 2005 och spelades sista gång sommaren 2007.
Då hade över en miljon människor sett den. Mamma Mia succén fortsatte.

17 september 2008 08:26

Abbas framgångar undgick inte någon. Antingen älskade eller hatade man gruppen.
Men min krönika skall inte handla om Abba om ni nu tror det. Jag skall berätta för er om mina kontakter med den femte medlemmen i gruppen. Han syntes aldrig på scenen. Utan honom hade aldrig Björn och Bennys låtar fått det speciella soundet som blev Abbas varumärke.

Det är ljudteknikern Michael B.Tretow jag tänker på. Jag tar er med på en utflykt som börjar i Norrköping, närmare bestämt i hörnet Kungsgatan och Vattengatan.
I det numera rivna hörnhuset bodde Michael B. Tretow fram till sin flytt till Stockholm 1968. I pojkrummet experimenterad han med inspelningar. Redan som tonåring i början av 1960-talet i Norrköping var han känd ljudtekniker, som med små medel lyckades få  källarbanden att låta förbluffande bra.

Han experimenterade med flerkanalsinspelningar och överdubbningar. När jag träffade Michael för några år sedan berättade han hur det började i Norrköping: ”Det började med en Tandbergare som så småningom blev en B&O och hemmabyggda fjäderekon och ett piano med häftstift på klubborna för att få bra diskant och en ekokammare av en bockad järnplåt”.
Min kontakt med Michael började när jag blev tillfrågad av bokförlaget Premium Publishing om att medverka i en bok med CD om Michael. Boken var en fortsättning på förlagets succébok – Från Abba till Mamma Mia. 
Nu blev det inget av varken bok eller CD. Tiden gick och Michael drabbades av hjärnblödning. Vi hade sporadisk kontakt då och då. Men så för några månader sedan öppnade sig en möjlighet att åter hedra den världsberömde Norrköpingssonen.
Här kommer en rykande färsk nostalginyhet för er som kan er som kan Norrköpings musikhistoria på  60-talet. 2003 fick jag fyra CD-skivor av Michael med alla inspelningar han gjorde med Norrköpings 60-talgrupper. Visst minns ni kära läsare: Scarlet Ribbons, Mixers och Tramps.

Michaels CD är en låtskatt med  inspelningar som tidigare är outgivna. Nästa månad träffar jag Michael och ett skivbolag för att diskutera utgivningen av hans pionjärarbete på vägen mot världsberömmelsen. Det dags att sätta upp en minneskylt i hörnet Kungsgatan/Vattengatan: ”Här började Michael B. Tretow, skaparen av Abba-soundet, sin verksamhet”.
Avslutningsvis: Tack Norrköping för att kulturhuvudstadsansökan är nedlagd. Nu satsar vi på att bygga upp kulturstaden Norrköping med kulturaktörer som SON, Östgötateatern och Riksteaterföreningen KariN. Heja Norrköping!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Öjring