Kursledaren och fotografen Eva Lindblad, förklarar vad det handlar om:
– Fotogram handlar om att skapa en fotografisk bild utan kamera, genom att placera någonting, exempelvis växter eller insekter, på ett fotokänsligt papper och sedan exponera detta i solljus. Det går även i molnigt väder, men då tar förstås exponeringen längre tid.
– Därefter lägger man pappret i ett bad med vanligt vatten, för att få fram fotografiet.
Vad är det för fotokänsligt papper som man ska använda?
– Jag använder vanligt akvarellpapper som jag penslar på med en ljuskänslig vätska. Och just denna teknik som jag använder mig av kallas Cyanotypi.
Varför ville du ordna en sån här workshop?
– Jag är i grunden en vanlig fotograf, som tycker om att experimentera med fotografiska hantverk.
– Därför ville jag göra en workshop för främst barn, som inte är så insatta i fotografiets hantverk. Det är också snäll kemi i just den här formen av fotografering och man behöver inte ha tillgång till ett mörkrum, utan det räcker med att gå in i skuggan och framkalla bilderna.
– Så fotogram känns som en ganska lätt process, men ändå tycker jag det blir fina bilder.
Men varför då detta experimenterande med foto?
– För min del är det ett avsteg från det digitala bildflödet som vi ständigt möts av. De gamla teknikerna är långsamma och där får slumpen och det oförutsedda ta plats och sedan är det intressant att ta del av den fotografiska historien där man ser att fotograf från början var ett kvinnoyrke.
– Den absolut första fotoboken som kom ut och som skrevs var av Anna Atkins och utgavs redan 1843, en botanisk översikt med cyanotypier utav växter.
Två av deltagarna på kursen var Evvi Larsson och Saga Lindblad:
– Det kändes kul att få experimentera på det här sättet och skapa bilder på ett enkelt sätt, sa Evvi och fick medhåll av Saga och båda tjejerna lyckades få fram riktigt fina alster.
Kursen ingick i "Sommarlov på Vikbolandet" , som anordnas med stöd av Norrköpings kommun och i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.