Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska Riket tuffa till sig

"Riket" blir tuffare i år.
SVT har lyssnat på publiken och kritikerna och spetsat till sin historiska dokusåpa.
- Publiken har haft synpunkter som vi tittat närmare på. Vi har gjort förändringar, säger Emma Kronqvist, SVT Syds nöjeschef.

Deltagarna som bor i fattigstugan får det hårt i årets ”Riket”.
Foto: Jack Mikrut/Pressens Bild

Deltagarna som bor i fattigstugan får det hårt i årets ”Riket”. Foto: Jack Mikrut/Pressens Bild

Foto:

Västerås (TT Spektra)2005-06-04 06:00
Trots en sällan skådad marknadsföringsapparat och en av de största satsningarna som gjorts på en enskild underhållningsserie blev "Riket" inte den stora framgång som SVT hoppades på när serien hade premiär i höstas.
Dokusåpan hade bara runt miljonen tv-tittare, vilket är en svag tv-siffra för en stor lördagsunderhållning i SVT.
Nu är det viktigt för SVT att "Riket" klarar konkurrensen bättre.

Alltid spännande
- Vi har tänkt lite på det, men det är alltid spännande med konkurrensen i tv. Vi får se om vi har siktat rätt, säger Emma Kronqvist.
Nu laddar SVT om och spetsar programmet ytterligare för den andra omgången. 1600-talet
Fjolårets medeltid är utbytt mot 1600-talets stormaktstid och inspelningsplattan är flyttad från sydvästra Polen till Sverige och Tidö slott i Västerås. Inspelningen har precis dragit igång.
- Styrkan är att man nu får uppleva tidsförskjutningen. Nu får publiken uppleva 1600-talet och tävlingar som är skräddarsydda för den tiden, säger Emma Kronqvist.
Hon tror att programmet kommer att gå bättre i år jämfört med i fjol och jämför liksom många andra inblandade i produktionen med "Expedition: Robinson", som blev populärare andra året det sändes.

Hårdare tävlingar
För att det ska bli det utses de 17 deltagarna bland annat för hårdare tävlingar. Tävlingsproducenten Mats Ågren har inspirerats av hängningar, häxprocesser och andra bestialiska tidstypiska metoder när han utarbetat kamperna i "Riket".

Skära upp magar
Deltagarna kommer bland annat att få skära ner sig själva från galgar, dyka med 1600-talsutrustning och skära upp människodockors magar på jakt efter pengar.
- Jag vill betona att det inte är spekulativt övervåld vi håller på med utan det var så här det såg ut på 1600-talet, säger han medan han visar skisser på hur det kommer att se ut i tv i höst.
SVT har också bestämt sig för att stärka konflikten mellan "de fattiga" och "de rika" i "Riket". Fyra av deltagarna är rika och resten fattiga, men rollerna kan snabbt förändras.
- Maktspelet och det psykologiska spelet blir tuffare. Det är en tyngre roll att vara härskare.
Riktigt hur man vinner "Riket" i år vill SVT ännu hålla hemligt. Den som avgår med segern tar hem 400 000 kronor, ett halsband av guld värt minst 125 000 kronor och har dessutom möjligheten att vinna 100 000 kronor till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!