Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Operabråk i Valdemarsvik

Teaterförbundet kritiserar Valdemarsviksoperans sätt att arbeta och i en artikel i gårdagens SvD går en av huvudrollsinnehavarna till hårt angrepp mot teaterledningen.– Det är inte som hon påstår, säger producenten Dag Ridderstedt.

Foto: Jonas Tetzlaff/arkiv

VALDEMARSVIK2008-08-29 09:47

Helene Ranada, enligt Dag Ridderstedt en av Sveriges främsta operastjärnor, har i en skrivelse till teaterförbundet beskrivit hur operans arbetsmetoder präglats av okunskap, dålig självbild och oförmåga att ta ansvar.
 – Jag kan inte kommentera det eftersom jag helt enkelt inte känner i gen mig. Under alla år jag arbetat har jag aldrig blivit beskylld för att inte ta ansvar, säger Dag Ridderstedt.
Helene Ranada får medhåll av tenoren Per-Håkan Precht, som i SvD säger att han ställde upp för att för att det verkade trevligt och att han ville hjälpa verksamheten. Men i stället säger han sig blivit förnedrad och kränkt på alla sätt.
– Jag vet inte vad han menar och det står ingenting om hur det egentligen var, säger Ridderstedt.

Enligt honom så var det Precht som tjatade till sig en roll, men när väl repetitionerna startade i Stockholm kom han inte.
– Så det är klart att när vi väl började repetera i Valdemarsvik så kunde ju de andra sina saker och det innebar såklart att han fick jobba lite hårdare för att komma i fatt, säger Ridderstedt.
Dagarna innan premiären fick Ridderstedt ett sms från Precht där han skrev att han var utbränd och inte kunde medverka i uppsättningen.
– Jag tycker att det är märkligt att Teaterförbundet har tagit fasta på uppgifter av en person som inte ens var med, säger Ridderstedt.
I SvD står det att Teaterförbundet redan i våras uppmanade sina medlemmar att inte ta uppdrag utan riktig lön och att orsaken till det är klagomål från de medverkande i förra årets uppsättning.
– Där måste de göra en rättelse, det finns inga klagomål från förra året, säger Ridderstedt.

Enligt honom så är de medverkande väl informerade om vilka vilkor de jobbar under. De har inte fått lön utan en reseschablonersättning i det flesta fall på 10 000 kronor. Däremot har de haft gratis boende under tiden i Valdemarsvik.
Helene Ranada trodde å sin sida att man skulle ha det trevligt, bo fint, dricka vin på kvällarna och göra lite opera tillsammans. Istället fick de arbete från klockan 10 till 22.
– Jag blev förvånad över att en av Sveriges främsta operastjärnor har den inställningen till sin egen profession, säger Dag Ridderstedt.
Sponsorer
Dag Ridderstedt driver ett konsultbolag men säger att han inte tagit ut något som helst i ersättning för sitt arbete med sommarens föreställning.
– Sedan Valdemarsviksoperan grundades för två och ett halvt år sedan har vi drivit den med hjälp av sparade pengar och sponsorer, men om den ska kunna utvecklas  och fortsätta att växa på samma succéartade sätt måste vi få hjälp av kommun och landsting. Jag skulle gärna se att ett större företag som vill förknippas med den här sortens kultur kommer in som sponsor, säger Dag Ridderstedt.
Valdemarsviksoperan, som inte är någon sommaropera utan har verksamhet året runt, kommer i vinter att ge enaktaren ”En kvinnas röst”  och till nästa sommar hoppas man kunna bjuda in till en Verdiopera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!