På torsdagen samlas ett tiotal personer på sjunde våningen i Arbetets museum. Det är pressvisning av fotoutställningen "Back Up" som har premiär lördag den 8 april och på plats finns inte bara fotografen Sara Johari utan också ungdomar från organisationen Back Up samt dess grundare Willy Flores.
Det här är en utställning vars fotografier har tillkommit under några års tid – från nära håll. Det var när Sara Johari, nu frilans och boende i Malmö, gjorde ett fotojobb om organisationen för en tidning 2012 som hennes intresse väcktes.
– Från 2013 till 2016 har jag sedan hängt med Back Up på resor, på stan, ja, olika uppdrag. Jag fångades av ungdomarna i deras grupprocesser och insåg vikten av att skapa relationer, just det Back Up står för. Det är just det här relationsbyggandet som jag velat skildra med den här utställningen, berättar Sara Johari.
Jo, det är just vad de olika bilderna andas. På somliga syns ungdomar interagerande på olika sätt, andra bilder är mer situationsbaserade – ja, rent av utan människor – men ändå anas ett sammanhang som strålar ut från ungdomarnas gemenskap. Här finns också en liten avdelning med en mängd porträttfotografier av medlemmar i Back Up från olika vinklar.
Från muséets sida blev man intresserade för flera år sedan.
– När vi fick höra om det här projektet för två år sedan tyckte vi att det lät spännande att fotografen följt gruppen så länge. Dessutom är det här en idéell organisation som jobbar mycket på kvällar och nätter och inte syns så mycket, det var något vi ville vara med och skildra, säger Annelie Egelin Tärning, intendent på Arbetets museum.
– Dessutom blir det ofta så mycket om alla problem när det handlar om ungdomar men det är också viktigt att lyfta positiva initiativ. Jag är superimponerad över deras engagemang.
Willy Flores, som grundade Back Up för 17 år sedan, berättade lite om organisationen.
– I slutet av 90-talet var det en del oprovecerat våld och gängbildning, framförallt var det problem runt Himmelstalundsfältet. Då tänkte vi:"Vi måste erövra det där fältet". Tanken var att bilda något liknande som "Lugna gatan" i Stockholm men på våra villkor och så blev det. Vi vill skapa grupprocesser så att ungdomarna känner: "jag blir stark i en grupp, jag kan utföra saker i samhället", berättar Willy Flores.
– Nyckelorden är "bygga relationer"!
Utställningen finns på plats mellan den 8 april och 11 juni. På tisdagar kommer medlemmar från Back Up att finnas på plats för att erbjuda visningar på olika språk – vilket språk som gäller på vilket datum finns beskrivet på Arbetets museums hemsida.