Visuell journalistik
Arbetets museum
1 februari - 18 mars
– När färre och färre åker till konflikområden blir vikten av förstahandskällor än viktigare och vi vill vara på plast så ofta och så mycket det går, säger Pär Björkman, bildchef på Dagens nyheter, DN.
Flera av bilderna i utställningen visar världen bortom Sverige, även om huvuddelen av fotografernas bilder är tagna i Sverige.
– Det är ofta svårare att fotografera människor i Sverige än att ta bilder på människor utomlands. Dels för att människor här inte i lika stor utsträckning är villiga att släppa in oss, prata med oss, medan man i många andra delar av världen vill att vi ska berätta deras historia. Dels handlar det om att ta hänsyn till de vi fotograferar, utomlands behöver vi inte tänka på vem som kan se bilderna i samma utsträckning. Oavsett om de hamnar på sociala medier eller inte, säger Pär Björkman.
För DN är kvalitet och trovärdighet ledord, man behöver inte längre slåss för fotografernas existens. Bildjournalistik har blivit ett varumärke för DN igen. Originaljournalistik, en kvalitetsgaranti mot bland annat "fake news", som inte längre på samma sätt handlar om manipulerade bilder utan om att bilden är tagen ur sitt sammanhang.
– Nu har det gått över till att en bild som publicerats kan sägas föreställa brinnande bilar i till exempel Gottsunda, när den egentligen föreställer ett upplopp i Ukraina tagen för flera år sedan, säger Pär Björkman.
För fotograf Anette Nantell är bredden av jobb något av det bästa med att jobba som fotograf på DN.
– Man måste vara duktig på allt. På sport. På porträtt. På att fånga bilden när tillfället bara råkar finnas där.
En av hennes bilder i utställningen visar en kvinnlig gravid kvotflykting från Kongo som är på väg att föda sitt barn och som Anette följt under ett år. En annan bild en näst intill naken Stina Wollter.
Ett nytt sätt för DN att berätta är att göra det med hjälp av virtual reality, VR. Genom VR-glasögonen tas vi med till platser vi annars kanske aldrig får uppleva. Som Nordkorea. Och det är inte en "platt" bild vi ser, det är en 360-gradersupplevelse.
– Det är inget vi gör på daglig basis utan när rätt historia bevakas, säger Lotta Härdelin.
– Nästa vecka lanserar vi ögonstyrd film, det är att ta VR ett steg längre, säger fotograf och bildproducent Lars Lindqvist.