Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tiden inne att tänka på tiden

Dags att stämpla in! Tiden är inne att utforska vårt förhållande till tiden. På lördag har nämligen den tänkvärda vandringsutställningen ”Det ligger i tiden” kommit till Norrköping.

Stämpla in. Stämpelklockan började användas under industrialismen för att hålla reda på arbetad tid. I  utställningen blir den en symbol för hur vi ger tid ett ekonomiskt värde.

Stämpla in. Stämpelklockan började användas under industrialismen för att hålla reda på arbetad tid. I utställningen blir den en symbol för hur vi ger tid ett ekonomiskt värde.

Foto:

Utställning2015-11-05 12:00

Entrén till "Det ligger i tiden" är en vacker port där stämpelkort ligger på hög och märkliga utrop möter besökaren:

"Vi vill göra er uppmärksamma på att alltid hålla reda på er tid. Övergiven tid samlas in och kan komma att förstöras".

Det var tidens uppdrivna tempo som fick producenten Anna Hadders att intressera sig för ämnet. Hon fick en aha-upplevelse av den uppmärksammade boken "Slow" där den kanadensiske journalisten Carl Honoré hävdar att hetsen försämrar vår livskvalitet och förespråkar att allt i livet måste få ta den tid det tar.

– Jag kände själv att livet gick för fort. Varför är snabbast alltid bäst? Varför går kvantitet före kvalitet? Jag fick lust att dra i nödbromsen, berättar Anna Hadders, utställningsproducent från Regionmuseet Kristianstad.

– När jag läste "Slow" kände jag att det var ämnet som jag skulle ta tag i. Det är spännande och berör alla. Oavsett vad man tycker om tiden, så måste man förhålla sig till den – så är världen uppbyggd.

Målet blev att skapa en utställning som får besökaren att stanna upp och reflektera över tiden, men också fundera över sina egna prioriteringar och vad som är viktigt i livet.

Vandringsutställningen har tidigare visats i Kristianstad, Västerås, Luleå och Uppsala. Nu är tiden inne för Norrköping.

– Ingenstans har utställningen passat så bra som i det här rummet med tegelväggarna och industrikänslan, säger Anna Hadders.

– Till och med gallren för fönster passar in, tillägger Bonnie Festin, intendent på Stadsmuseet.

Formgivningen präglas av så kallad "steampunk"-stil (ångpunk på svenska) som det heter i dataspelsvärlden, och syftar på tiden kring den industriella revolutionen i slutet av 1800-talet.

– Det är en sorts dåtida framtidsversion och romantiserar ångan, rören, kopplingarna och rörelsen, säger konstnären Erik Langert som ansvarat för gestaltningen tillsammans med konstnären Per Pettersson.

Studerande på Högskolan i Skövde har arbetat med spelutveckling, teknik och ljud. Bland annat har de skapat spelinspirerade inslag utifrån boken "Momo eller kampen om tiden" av Michael Ende.

– Boken har inspirerat oss i arbetet. Den beskriver ett samhälle med tidstjuvar, där allt går allt fortare och ingen har tid att leka med barnen. Den skulle vara skriven idag, säger Anna Hadders.

Utställningen bjuder på en mångfald av röster om tid. Synen på tid skiftar rejält hos tex Lisa Nordén som var nio tusendelar från ett OS-guld i triathlon i London och Annika Östberg dömd till livstids fängelse, men som lämnades ut till Sverige och frigavs efter 28 år.

– Jag fick förmånen att träffa henne i flera timmar för att prata om hur man ser på tiden som livstidsdömd. I det verkliga livet vet man aldrig hur länge en relation varar, men i fängelset visste Annika när kvinnan som hon hade en relation med skulle friges.

Andra röster tillhör papperslösa "Maria" som lever gömd i en maktlös väntan på uppehållstillstånd. Även makarna Eva och Tommy Sandberg beskriver ett liv i väntan på att sonen Filip ska få ett nytt hjärta. Men när hjärtat kommer betyder det att någon annans tid är slut.

I en station kan vi se filmer där fyra- och femåringar resonerar och i en annan, kallad "Röster i telefonväxeln", kan vi lyssna till ungdomar och unga vuxna som ger sin syn på tid.

– Det är en mångfald utan att vi går ut med det. Vi har talat med ungdomar med hjärnskada och studerande på SFI. En av de nyanlända berättar att i hennes gamla hemland bokar man inte tider på samma sätt. Hon har reagerat på att alla i Sverige har scheman och planerar sin tid, säger Anna Hadders.

En del interaktiva inslag finns också. Besökarna får stoppa in sitt stämpelkort i en automat och svara på en rad frågor. Svaren blir sedan en konstnärlig gestaltning baserad på statistik över tempot är i besökarnas liv.

Andra stationer intresserar sig för vilka ljud som har en lugnande verkan på oss. Vid ett bord kan vi besökare prova att dra olika klossar med ljud som hör till såväl naturen som staden. Kanske ger en svärm flugor dig ett lugn? Eller ljudet av spårvagnen? Eller havets brus? Ta dig tid att testa och fundera.

Fakta

Vandringsutställningen "Det ligger i tiden" är producerad av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med Högskolan i Skövde och har fått stöd av Arvsfonden som finansierar nyskapande projekt för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Den har tidigare visats i Kristianstad, Västerås, Luleå och Uppsala.

Målet i projektet har varit att tillsammans med ungdoma skapa en vandringsutställning som "bjuder in människor att tänka till och våga ta kontrollen över sin tid".

Läs mer: Detliggeritiden.se

Vernissage: På Stadsmuseet lördagen den 7 november k l 14.00. Museichef Bror-Tommy Sturk hälsar välkommen och poeten Jesper Jaldeland läser texter med konstnärlig inramning av Kim Nilsson. Utställningen pågår till januari 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!