Tre välkända figurer från kultspel som Legends of Zelda, Super Mario och Sonic the Hedgehog möter besökaren i Kyrksalen. De tre luftiga akvarellerna är skapade av Saga-Mariah Sandberg, en konstnär och designer som sedan barnsben är inspirerad av spelkultur i sitt skapande.
På Löfstad slott har Östergötlands museum gått från motorkultur (i fjol visades fotoutställningen Burnout med bilder från Power meet i Västerås) till att vända blickarna mot spelkultur.
– Det är ett försök att locka en lite yngre publik, säger Per Stålebro, vikarierande verksamhetsledare Löfstad slott.
En baktanke med båda sommarutställningarna är att skapa kontraster med den gamla, vackra och rofyllda slottsmiljön.
– I fjol fick det vackra krocka med det fula. I år får vi ett spännande möte mellan gamla och nya kulturuttryck, säger Per Stålebro.
I utställningen Hjärta spel samlas måleri, interaktiva spel, hantverk och installationer med koppling till dataspel. Spelmediet har blivit en etablerad nöjesform och Per Stålebro tycker att det är hög tid att dataspel plockas bort från kulturens skamvrå.
– Idag finns så många olika konstformer, så varför ska inte data- och tvspel kunna betraktas så? Det är också dags att förändra synen av spelaren som en ensam nörd i en sunkig källare. Idag har nästan alla spel i sin mobil, som både erbjuder mycket interaktion med andra och ger bättre kunskaper i engelska. Men i alla tider har vuxenvärlden fördömt ungdomskultur som musik, video och datsapel.
Per Stålebron påpekar också att spelutveckling är en ny basnäring i Sverige. Dataspelsbranschen växer enormt och omsätter omkring tio miljarder.
Bland hantverket kan nämnas cosplay-kostymer av Jenni Källberg, alltså dräkter till figurer som hör hemma i dataspelsvärlden. De som visas är inspirerade av NintendospeletMetroid och Diablo III från Blizzard.
– I Linköping är det stort och folk lägger ner mycket tid på att sy dräkter som blir superfina, säger Per Stålebro.
En vägg fylls av Johan Löfgrens porträtt av män – bland andra ShigeruMiyamoto (mannen bakom om skapat Nintendospelen Mario och Zelda) och GunpeiYokois (Game Boy).
– De är spelens gudfäder. Spelvärlden är väldigt mansdominerad, de största spelen är utvecklade av män och de manliga karaktärerna och perspektiven dominerar i spelen. Kvinnoföraktet i spel är en sorglig historia, säger Per Stålebro.
Men vad vore en spelutställning utan möjlighet att själv spela? På tre ställen får besökaren chansen att spela spel som utforskar nya landskapet mellan spel och konst. Konstnären Johan Thurfjell har i sitt spel "Do you Have the Shine?" hämtat inspiration från Stanley Kubricks skäck-klassiker The Shining. Spelaren blir då den sjuårige pojken Danny som cyklar runt på en trehjuling i de mörka korridorerna – där målet är att inte träffa på de otäcka tvillingarna. Plötsligt framstår Löfstad slott – med sina spökhistorier och spännande berättelser – som den perfekta miljön.
Vandringsutställningen Hjärta, producerad av Datamuseet IT-ceum, öppnade i helgen och pågår till den 4 september.
011-200454