Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lyssna på utrotningshotade ljud

Rösten av Fröken Ur. En trampsymaskin. Sounds of Changes handlar om ljud i förändring, och ljud som försvunnit.

Truls Olin, projektledare vid Arbetets museum, lyssnar på Fröken Ur i telefonkiosken i utställningen Sounds of Changes.

Truls Olin, projektledare vid Arbetets museum, lyssnar på Fröken Ur i telefonkiosken i utställningen Sounds of Changes.

Foto: Susanna Beskow Norgren

UTSTÄLLNING2019-05-21 14:00

Sounds of Changes är ett EU-projekt där Arbetets museum under två års tid har arbetat tillsammans med museer i Finland, Polen, Tyskland och Slovenien.

De har samlat in utrotningshotade och försvunna ljud till en databas, där ljuden är fria att använda för alla, till exempel musiker eller någon som ska bygga en utställning.

Sounds of Changes presenteras med en utställning i vad som kallas Magasinet i källaren på Arbetets museum. Magasinet är den första delen som öppnar i en ny utställning för stora och små som just nu byggs där.

I Magasinet ska Arbetets museum berätta om Sveriges arbetslivsmuseer, 1 500 stycken från norr till söder, som drivs av ideella krafter.

– Det är som en folkrörelse. De står för en viktig del av att bevara vårt kulturarv, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent vid Arbetets museum.

Det ingår i Arbetets museums uppdrag att stötta arbetslivsmuseerna. Föremålen i ljudutställningen är inlånade från några av de museerna, berättar Helena Törnqvist som är den som jobbar med arbetslivsmuseerna runt om i landet.

I utställningen finns en telefonkiosk. Lyfter man på luren hör man Fröken Ur. Trycker man på en knapp en bit bort drar gammaldags ”saftblandare” i gång, från ett utryckningsfordon.

– Vi vill att den här utställningen både ska kunna nå vuxna som minns ljuden, men också barn, säger Truls Olin, projektledare vid Arbetets museum.

Vissa ljud är inspelade, andra får man skapa själv, som genom att dra med en handduk över en tvättbräda. Här finns också ett dass, där det hörs ett pruttljud när man lyfter på locket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!