Den 6 november 2018 skulle EWK, Evert Karlsson (1918-2004), fyllt 100 år. Arbetets museum uppmärksammar det genom en ny utställning om EWK.
Arbetets museum lyfter, tillsammans med Evert Karlssons familj, berättelsen om personen bakom signaturen EWK i utställningen ”En berättelse om hans liv”.
Hans ateljé har flyttats ned från hemmet i Huddinge och här visas också originalbilder och foton från familjen som aldrig tidigare visats på Arbetets museum.
Besökarna får ta del av privata berättelser om hur han var som far, morfar och vän. Även den sköra tiden efter att EWK tvingades ge upp sitt yrkestecknande efter att han drabbats av en stroke 1995.
För första gången visas skisser som tecknats av EWK med en försiktig vänsterhand.
– Han fortsatte att skapa, han gav inte upp, säger Carina Milde, intendent, EWK-museet.
Evert Karlsson, en av Sveriges mest kända politiska tecknare, föddes i Mogata och bodde i Tåby innan han flyttade till Stockholm.
– Vi har valt att fokusera på människan, det som vi inte har berättat tidigare, säger Carina Milde.
Under tio år har EWK-museet på Arbetets museum berättat om den dynamiske yrkestecknaren med det stora internationella genombrottet och de stora priserna.
Nu får besökarna möta den privata Evert. På lördag medverkar hans dotter Margareta van den Bosch och barnbarnet Martijn van den Bosch.
Bilderna från familjens fotoalbum visar på Evert Karlssons intresse för fiske och naturen, och vistelse vid stugan i Idre.
I samband med invigningen är det utdelning av EWK-priset 2018 som går till satirtecknaren Max Gustafson, Borås. Priset delas ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete.
Ur motiveringen: ”Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Men han driver också med fördomar, stereotypa könsroller och vår oförmåga att förstå klimathoten. Där har vi alla en anledning att rannsaka oss. Humorn i hans bilder får oss att skratta högt, men som alltid med god satir finns ett allvar i botten som gör att budskapet naglar sig fast."
– Det känns otroligt hedrande att få en sådan här utmärkelse. Det är precis den typen av ryggdunk man som tecknare behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid, säger Max Gustafson.
Max Gustafson, 40, har medverkat i ett stort antal dagstidningar, fackförbundstidningar och organisationer. För närvarande syns hans bilder mest i social media, Dagens ETC och SEKO-tidningen.