Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bildskatt från indianreservat

John Andersons unika fotosamling skildrar siouxindianernas förändrade levnadsvillkor i 1800-talets amerika. I morgon har utställningen ”Rosebud Sioux – ett folk i förvandling” vernissage på Norrköpings Stadsmuseum.

Ny utställning. Svenskamerikanen John Anderson porträtterade siouxindianer i över 40 år, här syns hövdingen High Horse.

Ny utställning. Svenskamerikanen John Anderson porträtterade siouxindianer i över 40 år, här syns hövdingen High Horse.

Foto: Leif Hallberg

Utställning2016-01-29 15:30

– Utställningen var här 1990 och var väldigt populär och omtyckt. Sedan dess har den byggts på och gjorts om, berättar Therese Furuskog, på Norrköpings Stadsmuseum.

Framför allt visas fotografier av svensk-amerikanen och hallandssonen John Anderson, tagna mellan 1887 och 1936 på siouxindianernas reservat Rosebud i Syd-Dakota. Han bodde nära reservatet, där han också drev lanthandeln Jordan's Indian Trading Store.

– John Anderson var immigrant i USA. Det är intressant med tanke på dagens migrationssituation och blir en påminnelse om att det inte var så länge sedan vi svenskar fick lämna Sverige för att få ett bättre liv, säger Therese Furuskog.

Fotohistoriskt unik

Men hon framhåller också att bildskatten är fotohistoriskt intressant då John Anderson var en pionjär som dokumenterade indianerna under en förändringstid – och han insåg att kulturen var på väg att försvinna.

– Det är unikt att han fick komma så nära siouxindianerna. Han vann deras förtroende och var nog en för sin tid fördomsfri man, säger Therese Furuskog.

John Andersons fotografier visas tillsammans med en grupp samtida porträtt av ättlingar till några av stammedlemmarna. I utställningen ingår också ett trettiotal nytillverkade föremål som speglar hantverket och färgprakten i dräkterna.

Berättar mer

Bakom den inköpta utställningen ”Rosebud Sioux – ett folk i förvandling” står fotohistorikern Claes-Håkan Jacobson, som också har rest mycket till indianreservatet Rosebud. På vernissagen kommer hann att berätta mer om sitt arbete i John Andersons fot(o)spår.

Utställningen invigs idag av kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång och pågår till den 14 augusti.

Rosebud Sioux John Anderson

Rosebud Sioux hör till den stora dakota-stammen som från 1750-talet fram till 1900-talet levde som nomader och buffeljägare på den nordamerikanska prärien.

Invandringen från Europa blev början till slutet för siouxindianernas traditionella nomadkultur. 1878 tvingades de att flytta till reservatet Rosebud, uppkallad efter en vildros som växer på prärien. Landet delades upp i jordlotter i ett försök att göra dem ekonomiskt självständiga.

Idag lever drygt 21 000 stammedlemmarna i Rosebud Sioux Trive i ett samhälle där den egna kulturen blanats med kristna värderingar. Reservatets yta är idag begränsat till knappt 360 000 hektar.

Källa: Utställningen Rosebud Sioux - ett folk i förvandling

Född 25 mars 1869, utanför Falkenberg. Föräldrarna emigrerade med sina tre barn när Johan Albin, som han hette då, bara var 1 år gammal. Började sin yrkesbana som snickare i Nebraska, men köpte en kamera för sparade pengar. Lärde känna en arméfotograf och började fotografera soldater. I mitten av 1880-talet kom han i kontakt med siouxindianer från Rosebud.

Flyttade med sin hustru Myrtle Miller till Rosebud, där han fick tillstånd att driva lanthandel och lärde sig indianernas språk lakota. Siouxindianernas kultur blev John Andersons stora intresse och han porträtterade stammedlemmar, hantverk, boendemiljöer och vardagssysslor. Men 1935 tvingades John att flytta med sin familj eftersom han led av astma och besvärades av hårda vintrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!