– Utställningen var här 1990 och var väldigt populär och omtyckt. Sedan dess har den byggts på och gjorts om, berättar Therese Furuskog, på Norrköpings Stadsmuseum.
Framför allt visas fotografier av svensk-amerikanen och hallandssonen John Anderson, tagna mellan 1887 och 1936 på siouxindianernas reservat Rosebud i Syd-Dakota. Han bodde nära reservatet, där han också drev lanthandeln Jordan's Indian Trading Store.
– John Anderson var immigrant i USA. Det är intressant med tanke på dagens migrationssituation och blir en påminnelse om att det inte var så länge sedan vi svenskar fick lämna Sverige för att få ett bättre liv, säger Therese Furuskog.
Fotohistoriskt unik
Men hon framhåller också att bildskatten är fotohistoriskt intressant då John Anderson var en pionjär som dokumenterade indianerna under en förändringstid – och han insåg att kulturen var på väg att försvinna.
– Det är unikt att han fick komma så nära siouxindianerna. Han vann deras förtroende och var nog en för sin tid fördomsfri man, säger Therese Furuskog.
John Andersons fotografier visas tillsammans med en grupp samtida porträtt av ättlingar till några av stammedlemmarna. I utställningen ingår också ett trettiotal nytillverkade föremål som speglar hantverket och färgprakten i dräkterna.
Berättar mer
Bakom den inköpta utställningen ”Rosebud Sioux – ett folk i förvandling” står fotohistorikern Claes-Håkan Jacobson, som också har rest mycket till indianreservatet Rosebud. På vernissagen kommer hann att berätta mer om sitt arbete i John Andersons fot(o)spår.
Utställningen invigs idag av kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Vikmång och pågår till den 14 augusti.