"Jag vill att du ska tänka att jag är en enda stor kuk som kommer in i rummet". "Regissören säger att jag måste hångla med honom för att få rollen". "Vi ska ha en intim scen, jag har bara små stringtrosor på mig. Då känner jag plötsligt hur han kör upp fingrarna i mig. Jag tänker att jag vill avbryta, men publiken sitter ju där, så det går inte".
Det var knäpptyst i publiken under de nära två timmar som 13 kvinnliga skådespelare från Östgötateatern och Ung Scen Öst läste upp vittnesmål som kommit in under upproret #tystnadtagning. Upproret, som är en del i #metoo-kampanjen som just nu omsvärmar hela världen, publicerades först i SvD där 703 skådespelerskor kräver förändring i film- och teaterbranschen. De vill se en nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld, att förövare slutar anställas, att chefer och personer med makt tar sitt ansvar och att fler kvinnor tillsätts på dessa positioner.
Vittnesmålen som lästes upp var anonymiserade och ingen läste sitt eget, helt medvetet då fokus skulle vara på problemen som det strukturella kvinnoförtrycket skapar, i stället för på vem som gjort eller utsatts för vad. Återkommande var vittnesmålen om "det stora geniet" – den manliga, folkkäre skådespelaren som alla ser upp till och vars kuktryckande bakom scenen, bröstklämmande i scenrepetitioner "jag måste börja just där för att få rätt feeling in i nästa scen" och rena våldtäkterna bortförklaras med "så här är det i branschen", "han är nog bara kär i dig, "du får tänka på att han är en stor konstnär" och att "han är ledsen". Detta, ska tilläggas, sägs av såväl manliga som kvinnliga chefer – som visar sig börja redan under utbildningen.
I publiken satt bland annat Pia Kronqvist, vd för Scenkonstbolaget. Hon är tacksam att skådespelerskorna gör det här.
– Genom #tystnadtagning ger de alla som drabbats en röst. Det här är ett strukturellt problem i samhället, säger hon.
Särskilt överraskad över vittnesmålen är hon inte. Hon har själv drabbats och menar att det krävs en självrannsakan i chefsleden.
– Jag vet om att sexuella övergrepp finns, jag har inte alltid varit chef eller i maktposition och har själv råkat ut för det. Nu måste vi som chefer se över hur vi agerar och titta på vilka riktlinjer vi har, säger hon och berättar att ett helt batteri med åtgärder ligger i startgroparna.
Hon är säker på att #metoo och #tystnadtagning spelar roll.
– Det kommer att ändra tystnadskulturen, säger hon.
Som sista vittnesmål lästes en kvinnas erfarenhet om en man som trakasserade henne sexuellt på scenen, inför resten av ensemblen, upp. Till sist fick en kollega nog, och slog en tamburin i huvudet på honom. Mannen vad oförstående till vad han gjort. "Om du inte förstår vad du håller på med, så googla sexuella trakasserier" fick han till svar.
"En sådan kollega önskar jag att alla har", blev slutrepliken denna kväll på Östgötateatern.