Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sandra vann ”Sveriges mästerkock”

Anka, kyckling, torskrygg – seger. På onsdagskvällen korades Sandra Mastio till ”Sveriges mästerkock” i TV4.– Finalen var skithäftig, säger den lyckliga vinnaren.

Laga mer. Sandra Mastio hoppas på att få laga mer mat i tv efter segern i ”Sveriges mästerkock”.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Laga mer. Sandra Mastio hoppas på att få laga mer mat i tv efter segern i ”Sveriges mästerkock”. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Tv2015-04-02 06:00

Hon var på väg att hoppa av ”Sveriges mästerkock” innan smöret ens smält i pannan. Sandra Mastio fick skjuts till TV4:s audition förra året av en av sina bästa vänner, men ångrade sig på vägen dit och föreslog att de skulle åka och fika i stället.

– ”Aldrig i livet, Sandra. Du kommer aldrig att förlåta dig själv”, sade hon. Och hon hade ju rätt. Jag säger det till henne ibland, ”Det här är din förtjänst”, berättar årets vinnare med ett skratt.

Njutning

I onsdagens avsnitt av det populära matlagningsprogrammet utsågs den 35-åriga tvåbarnsmamman från Limhamn till Sveriges mästerkock 2015. Nu får hon ge ut en alldeles egen kokbok som hon hoppas ska sprida inspiration och självförtroende.

– Den är en del av mig, mitt sätt att tänka på mat. Små tips på hur man får till en extra nivå på sin mat. All mat jag lagar är comfort food, mat som man mår bra av på insidan, berättar hon om boken.

– Det ska inte vara så svårt när det gäller tekniker. Det är inte så viktigt. För mig är det viktigt att man har roligt när man lagar mat och att man njuter av maten utan prestationsångest.

Hennes matlagning handlar mycket om just njutning, både för smaklökar och ögon.

– Om man har en tallrik på bordet som är vackert upplagd, så äter man långsammare och njuter mer. Jag ställer inte fram byttor på bordet, utan jag kör stilservering varje dag. Jag tycker att det är jättehärligt, säger Sandra Mastio.

”Befrielse”

Under ”Sveriges mästerkock” lärde hon sig mycket om matlagning – och om sig själv.

– När det väl gäller så är jag en extrem tävlingsmänniska. Det har jag aldrig varit, men i det här programmet slog det ju slint. Och när det gäller matlagningen så har jag tagit ut svängarna mer, dels för att jag har lärt mig en massa av alla tävlande, men också för att jag var tvungen. Det var hela tiden till att kasta sig ut i djupa okända vatten och lära sig att simma, vilket är väldigt olikt mig. Vilken befrielse det var!

Förutom prisstatyetten och kokbokskontrakten gav segern i tävlingen henne 250 000 kronor. För dem ska hon göra en matresa till Rom med sin make.

– Sedan ska jag ta mig både tid och pengar och hitta min perfekta kniv. Jag har så små händer, så alla knivar är alltid för stora för mig. Men jag har verkligen ingen fancy utrustning i mitt kök. En stavmixer kommer man rejält långt med. Det behöver inte vara så komplicerat. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!