Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så balanserar tv-succén på "Tunna blå linjen"

Tv-serien "Tunna blå linjen" har hyllats för sin skildring av polisers vardag. De medverkande vill undvika att ge en för rosenskimrande bild av polisen.
–Det är en diskussion som har varit pågående sedan första avsnittet i säsong ett för att någonstans hitta balansen, säger huvudrollsinnehavaren Oscar Töringe.

Det är viktigt att visa upp polisernas vardag och göra dem mänskliga utan att utmåla dem som ensidiga hjältar, tycker personerna bakom "Tunna blå linjen". Här en bild från inspelningen av den andra säsongen. Arkivbild.

Det är viktigt att visa upp polisernas vardag och göra dem mänskliga utan att utmåla dem som ensidiga hjältar, tycker personerna bakom "Tunna blå linjen". Här en bild från inspelningen av den andra säsongen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tv2022-09-16 05:00

På söndag är det premiär för den andra säsongen av det populära SVT-dramat "Tunna blå linjen". Serien har hyllats för sin realistiska skildring av polisers vardag.

Seriens poliser räcker varken till i relationer eller på jobbet och framstår som översvämmade av brott och maktlösa inför den grova brottsligheten och misären i samhället.

Oscar Töringe spelar polisen Magnus, som under den andra säsongen allt mer tvivlar på sitt yrkesval och agerar därefter, ibland för aggressivt mot misstänkta brottslingar.

"Det rasprofileras"

Han är medveten om problematiken med att gestalta en sårbar person, men samtidigt inte göra honom till hjälte. Poliserna är inte ofelbara.

– Det gäller att som skådespelare hitta balansen, att göra honom "likeable", samtidigt som vi vill berätta de här sakerna, för det pågår inom polisen.

För serieskaparna vill inte utmåla poliserna som hjältar.

– Det rasprofileras hejvilt varenda dag. Att inte berätta om de här sakerna vore tjänstefel av oss om vi ska göra en serie om polisens vardag, fortsätter han.

"Tunna blå linjen" väcker starka reaktioner i sociala medier och delar upp folk i två läger, enligt seriens huvudförfattare Cilla Jackert.

– Jag tycker att det är intressant hur otroligt olika åsikter folk har om polisen.

"Finns ett ansvar"

Hon beskriver två sidor i sociala medier, dels en hejarklack för polisen och dels en som reagerar precis tvärtom på nätet inför vissa saker som visas i serien.

– En del har ju inte klarat av att titta på serien för att man tycker att det är så jobbigt med poliser. Att man kan se så olika på exakt samma sak, att vi lever parallellt med våra verklighetsuppfattningar och värderingar. Det handlar den andra säsongen om.

I en scen i den nya omgången kastar polisen Magnus en misstänkt på marken och tar ut sin frustration på honom.

TT: Har ni ett ansvar när vi visar en sådan scen, att inte utmåla polisen som hjälte när han är för aggressiv?

– Det är klart att det finns ett ansvar i hur vi berättar, men vi försöker inte efterlikna något slags verklighet. Alla de situationer som finns är ju tagna på något sätt ur verkligen. Sedan blandar man och ger

Cilla Jackert fick många reaktioner från poliser när första säsongen sändes:

– Jag fick mycket meddelanden från polisen som hade blivit väldigt känslosamma och gråtigt väldigt mycket, vilket för mig var lite..., säger hon och fortsätter:

– Om de gråter och reagerar på saker som vi har hittat på så behöver de ju mer stöd i sitt arbete för att kanalisera de känslor de är med om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!