– Jag var lite i chock när jag fick beskedet. Det var svårt att fatta, säger Rizwan Qadery till Folkbladet.
Den sista utmaning för amatörkockarna i kvalet i Gävle var att laga en kycklingrätt. Några friterade, andra gjorde rullader eller helstekta kycklinglår.
Men Rizwan Qadery var den ende som lagade en nudelsoppa.
– Det var en ganska ambitiös rätt med consommé, en klar buljong, som bas. I soppan fanns kycklinglår och mixad färs av skrovet. Smaken var thailändsk med ingefära, lime, vitlök och chili, berättar han.
Läs också: "Mat är min största passion"
"Kändes lite läskigt"
I slutet av gårdagens program kallades deltagarna in till juryn för att få veta om de gått vidare. Rizwan Qadery gick in med deltagaren Paul Külhorn, som serverat en örtkryddad kycklingschnitzel.
– Han var säker på att en av oss skulle åka ut. Det kändes lite läskigt att gå in till juryn, erkänner Rizwan Qadery.
Men juryn började med att ösa beröm över dem:
– Ni lagade två fantastiska rätter, sa Mischa Billing.
– Vi är ändå inte säkra på att ni har allt som krävs. Men fokusera, tänk igenom och bevisa för oss i Stockholm att ni klarar av det här, fortsatte hon.
Sveriges mästerkock sänds i TV4 och hade denna gång över tusen sökande, vilket är rekordmånga. Vid uttagningen i Gävle gjorde totalt 40 deltagare upp om tolv åtråvärda finalplatser.