Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler drakar i hajpade "House of the dragon"

“Game of thrones” är en av alla tiders mest framgångsrika tv-serier. Nu kommer uppföljaren – men ”House of the dragon” utspelas 200 år före händelserna i den ursprungliga serien.

Nya "House of the dragon" utspelas 200 år före "Game of thrones". Pressbild.

Nya "House of the dragon" utspelas 200 år före "Game of thrones". Pressbild.

Foto: HBO

Tv2022-08-19 06:00

– Det var lite besvärligt, det var viktigt att hålla fast vid det som var likheter mellan serierna, innan vi gick in på det som var annorlunda, säger Ryan Condal, manusförfattare och producent, till TT vid första avsnittets galapremiär i Amsterdam.

I ”House of the dragon”, som i Sverige har premiär den 22 augusti, är det familjen Targaryen som härskar över Westeros och som har en mängd olika drakar. Men krig hotar riket och kung Viserys måste utse en arvtagare. Det har länge stått klart att det kommer att bli hans bror Daemon, men dennes alltmer våldsamma och obehärskade uppträdande gör att Viserys börjar tänka om. Ska han välja en annan arvtagare, kanske en kvinna, trots de stridigheter detta kan medföra?

Om detta handlar seriens tio delar – och man är redo att göra fler säsonger, enligt Condal:

– Vi är redo, om HBO ger oss grönt ljus. Om de som ser serien bara är hälften så passionerade som de som såg ”Game of thrones”, så ligger vi bra till. En serie som har så stor kulturell påverkan som den hade, det kommer mycket sällan. Och klimatet när det gäller strömning är så annorlunda i dag jämfört med för tio år sedan.

Upphovet till myterna

Ett av problemen som skaparna till serien tampades med var att det inte fanns några rollfigurer att spinna vidare kring, eftersom handlingen utspelas 200 år tidigare.

– Så vi fick ta fasta på andra hållpunkter. Som till exempel det som i ”Game of thrones” var myter som berättades. Nu kan vi visa upphovet till myterna, säger Condal.

– Jag tror det här kan påverka och öka upplevelsen när man ser ”Game of thrones”. Där möter vi ju Daenerys, som har hört myterna om det som har hänt hennes släkt. Nu får vi dessa berättade för oss.

Liksom fallet var med ”GoT” är stora delar av ”House of the dragon” inspelat på riktiga platser, inte i en studio. Man har bland annat varit i Spanien, Portugal och engelska Cornwall.

– Om man bara använder specialeffekter och green screens, så kan det till sist bli för mycket. Visst har det sina problem att filma på plats, saker som telefonledningar måste digitalt avlägsnas efteråt. Men det slår ändå att filma i studio. Man känner produktionsvärdet, man känner att det är på riktigt.

Fler drakar

Skaparna av den nya serien har kunnat använda sig av erfarenheterna från "GoT" – då hade de ingenting att utgå från och fick lära sig allt eftersom, menar Condal.

I den nya serien har familjen Targaryen inte mindre än 17 drakar. Och deras roll har också blivit mer framträdande.

– Vi har på olika sätt försökt göra drakarna olika, och det handlar också om kontakten mellan varje drake och dess ryttare, säger Ryan Condal.

Fakta: Ryan Condal

Ålder: 42.

Familj: hustrun Caitlin Monahan.

Bor: USA.

Yrke: producent, manusförfattare, showrunner.

Tidigare filmer/TV-serier: "Hercules", "Colony".

Aktuell: Med "House of the dragon" som har premiär 22 augusti i Sverige på HBO Max.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!