Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chocken i "Mästerkock"-finalen

Ludvig Brydolf och Sandra Mastio får en rejäl överraskning i finalen av "Sveriges mästerkock". Ingenting blir som de två finalisterna tänkt sig, och de får skrota sina planer.

Finalister. Sandra Mastio och Ludvig Brydolf kämpar om segern i "Sveriges mästerkock" på onsdag kväll.
ANDERS WIKLUND / TT

Finalister. Sandra Mastio och Ludvig Brydolf kämpar om segern i "Sveriges mästerkock" på onsdag kväll. ANDERS WIKLUND / TT

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Tv2015-04-01 16:40

I kväll gör Sandra Mastio och Ludvig Brydolf upp om titeln Sveriges mästerkock i TV4-programmet med samma namn. Och det visar sig snabbt att den femte finalen inte alls ser ut som de fyra tidigare. Det avgörande programmet inleds med att finalisterna får i uppdrag att laga en varmrätt på ett tema som säsongens övriga deltagare bestämt. Därefter blir det ytterligare två varmrätter.

– Jag har ju följt programmet slaviskt, och tidigare år har deltagarna fått dra ihop en egen trerättersmeny. Men nej, här är det ett helt nytt upplägg, berättar Sandra Mastio.

– Det var en liten chock att det var tre varmrätter. Man hade ju ställt in sig på det klassiska upplägget med förrätt, varmrätt och efterrätt, konstaterar Ludvig Brydolf.

Nyväckt intresse

De är ganska olika i sin matlagning, men en sak finalisterna har gemensamt är att passionen för mat är något som har kommit ganska nyligen.

– När jag flyttade hemifrån tänkte jag: "Skönt, nu kan jag äta ostmackor alla måltider dygnet runt". Jag var hundra procent ointresserad av mat när jag växte upp. Tänk vad mycket jag har missat! säger Sandra Mastio, som började experimentera med smaker för ett par år sedan när hon ville börja äta nyttigare.

– Jag vill inte ta ut svängarna på fredag och lördag, utan njuta så mycket jag kan varje dag. Men jag ska kunna göra det och ändå känna mig hälsosam och stark.

Också för Ludvig Brydolf kom intresset när han började prova sig fram.

– Jag var vegetarian från födelsen fram till att jag var 14. Jag hade aldrig ätit färdig blodpudding, fiskbullar, fläsklägg med rotmos eller sådant där som folk har med sig från barnsben. Köttdisken på mataffären var som ett frågetecken. Jag var tvungen att googla. Det blev ett utforskande av maten som jag tyckte var roligt.

Utvecklande

Båda finalisterna beskriver "Sveriges mästerkock" som en upplevelse som har gett dem mer än bara en hel massa nya matlagningskunskaper.

– Det är det absolut mest krävande jag har gjort, hela tävlingsresan och sedan den extrema urladdningen i finalen. Efter det här känner jag mig inte rädd för att göra någonting. Jag känner mig inte rädd för att ställa mig framför en grupp, och jag har mycket lättare att prata, förklarar Ludvig Brydolf.

– Jag tror mer på mig själv. Det gjorde jag inte tidigare. Man har fastnat lite i "inte ska väl jag"-facket. Men jo, det ska jag fan i mig! Man kan så mycket mer än vad man tror, och det har jag tagit fasta på, säger Sandra Mastio. (TT)

Fakta/Finalen

De två finalisterna är Ludvig Brydolf, 23, och Sandra Mastio, 34. Vinnaren får 250 000 kronor och ett kokbokskontrakt.

Finalen är uppdelad i tre delar. Först ska finalisterna laga en rätt på ett tema som bestämts av de tidigare deltagarna, därefter ska de laga en rätt på alla ingredienser som finns i juryns hemliga låda och sist ska de laga en varmrätt som visar deras individuella styrkor och kvaliteter.

Fakta/Finalisterna om varandra

Ludvig Brydolf om Sandra Mastio: "Jag tycker att Sandra har hållit en jämn, hög nivå under hela tävlingen. Hon är grym. Hon är bland de bästa, om inte den bästa, på att lägga upp tallrikar snyggt."

Sandra Mastio om Ludvig Brydolf: "Ludvig är så grymt skicklig och modig och tekniskt finslipad."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!