Carl-Uno Sjöblom anställdes vid Sveriges Radios underhållningsavdelning 1959, och var under sin mångåriga karriär bland annat programledare för radio- och tv-program som "Svensktoppen", "Mosebacke Monarki" och "Notknäckarna".
I en intervju med Aftonbladet inför 90-årsdagen berättade Carl-Uno Sjöblom om hur tekniken bakom programmen såg ut i televisionens barndom.
– Det är så annorlunda i dag och det finns en helt annan teknik. När vi exempelvis gjorde "Mosebacke monarki" 1968 så fick vi göra lustigheterna mer mekaniska, det fanns ju inga elektroniska effekter då. Det var mer av ett hantverk eftersom vi fick göra allt från ax till limpa. För en gamling som jag är det lite svårt att tycka att det här nya är bra. Men det går inte att jämföra, sade han till tidningen.
"Strålande berättare"
Radioprataren och författaren Kalle Lind mötte Carl-Uno Sjöblom för ett samtal om bland annat "Mosebacke Monarki" i P1-podden "Snedtänkt" 2018.
– Där (i "Mosebacke Monarki") var han en i gänget, men han var också producent och var den som styrde upp det programmet, säger Kalle Lind till TT.
När han och Carl-Uno Sjöblom möttes var den senare 88 år gammal men hade ett "blixtrande minne", enligt Kalle Lind, som också beskriver honom som "en man med stort intellekt".
– Han var en strålande berättare med ett detaljminne som imponerade på mig. Jag har haft rätt mycket mejlkontakt med honom genom åren. Ibland stöter jag på någon fråga när jag sitter och gräver i gammal nöjeshistoria och då har Carl-Uno svarat påfallande fort och påfallande konkret.
Fostrad i studentvärlden
Kalle Lind framhåller att Carl-Uno Sjöblom tillhörde den generation underhållningsarbetare som var tydligt fostrade i studentvärlden.
– Han var oerhört bildad, oerhört slagfärdig. Det är det just den här kombinationen av akademisk bildning och slagfärdighet och ett folkligt tilltal som jag uppskattar hos hans generation av underhållare.
Från sin egen barndom minns Kalle Lind framför allt Notknäckarna och geografifrågeprogrammet "Vem vet var" som Carl-Uno Sjöblom gjorde tillsammans med Pekka Langer.
– Jag har sett om de programmen lite grann och det är väldigt hög nivå på både frågor och tävlande. Det är skitsvåra frågor som Carl-Uno ofta hade skrivit själv tror jag. Även om han gjorde bred underhållning var det genomsyrat av humanistisk bildning.
Carl-Uno Sjöblom, som skulle ha fyllt 92 år i september, gick stillsamt bort vid 23-tiden under måndagen, bekräftar familjen för radion.