Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Robinson inte farligt längre

Foto: Michael Svensson

TV-krönika2017-04-27 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GW stärker sin position som Sveriges tv-kriminolog. Vi verkar inte ha lärt oss nånting av Robinssondebatten och ja, alla pratar norska.

Som reporter har jag läst – och skrivit om – många mordfall. Kanske är det därför jag inte är överdrivet förtjust i deckare. Verkligheten överträffar många gånger dikten. Visserligen är de flesta mord som begås i Sverige inte så spektakulära utan mer tragiska och handlar ofta om en missbrukare som dödar en annan missbrukare. Enligt "GW:s mord" är det också den troliga bakgrunden till mordet på Catrin da Costa. I GW:s nya serie på TV4 går han inte bara igenom tidslinjen för kända kriminalfall - han presenterar också sin egen teori. Teorierna har hittills, efter två avsnitt, inte varit direkt revolutionerande men ändå intressanta.

Nu pratar alla SKAM-fans hemmabyggd norska igen och vi lär få höra frågan "är du serr?" mer än en gång under våren. Sana står som huvudperson under den här sista säsongen och hittills tycker jag att serien beskriver en självständig men starkt troende muslimsk ung tjej. Det är upplagt för krockar mellan de helnorska ungdomarna och Sanas muslimska värld men jag tror (och hoppas) att vi kommer bli överraskade och att även Sanas fördomar kommer komma på skam.

Jag älskar när karaktärer får tid på sig att utvecklas. Det är därför jag föredrar tv-serier framför film. I "The Americans" har dottern Paige funnits med i hela tiden. I början mer perifer men sedan som ett orosmoment med sin kyrka och sin förtjusning för pastor Tim. I en sovjetkommunistisk familj finns ingen plats för religion men när man samtidigt låtsas vara vanliga amerikaner kan det inte uttryckas för tydligt. Förra veckans avsnitt var ett riktigt "coming of age"-avsnitt som kretsade kring Paige. Hon har fått mogna i sin takt och nu är hon snart redo att kliva in i "moder rysslands" tjänst. Det är också ett fantastiskt sätt att berätta hur det kan gå till när någon indoktrineras - utan sin vetskap - för att träda in i extremismens tjänst. Och riktigt bra drama berättar förstås något om samtiden. Likheten mellan Paige och unga män inom islam som ansluter sig till IS är inte slående men bär ändå gemensamma drag.

TV4 har bestämt sig för att göra ytterligare en säsong av "Robinsson". Den här gången på Fiji men när det ska sändas och vem som ska vara programledare är inte klart än. Kanalen letar just nu deltagare. I år är det 20 år sedan första säsongen sändes av Robinsson. Då var debatten om mobbnings-tv stor men efter det har dokusåporna exploderat och Robinsson verkar i det avseendet inte speciellt "farligt" längre. Det sorgliga är att debatten faktiskt inte riktigt verkade leda nån vart. Folk var upprörda ett tag sen rullade det på.

Årets Världens barn-gala kallas "Världens kväll - för alla barn" och sänds på måndag, en röd dag i almanackan. I år ska Plura, Mauro Scocco, Per Gessle, Ebbot och Loreen med flera uppträda. Kända humorkaraktärer som Ove och Fredde från "Solsidan" och Mia Skärringers karaktär Tabitha ska dyka upp och få oss att skratta mellan inslagen från katastrofdrabbade områden. Allt i ett gott syfte.

Tre dokusåpor

som aldrig skulle gjorts om vi lärt oss något av Robinssondebatten på 90-talet:

1. Paradise Hotel

2. Big Brother

3. Farmen