Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mörkret i true crime lockar

Foto: Michael Svensson

TV-krönika2019-07-05 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en konst att sluta i tid. Många serier borde aldrig ha fått den där sista säsongen - "The Handmaids tale" är dock ett undantag. Och så vill vi ha mörker under sommaren.

Det är tradigt när serier trampar vatten, drar ut på det, och gör en säsong till fast det egentligen inte finns så mycket mer att berätta. Det finns det gott om exempel på. "Younger"s sjätte säsong är till exempel helt meningslös. De kunde slutat efter femte säsongen med det lyckliga slut som var då.

I fallet "Big Little Lies" hade det räckt med en enda säsong. De avsnitt som nu sänds varje söndag på HBO Nordic är så oengagerade att jag nästan glömmer att se dem. Visst är Meryl Streep bra, (Hallå, hon är Meryl Streep!) hennes karaktär är så jobbig på ett så snyggt subtilt vis, men det räcker liksom inte. Berättelsen är för tunn.

Precis det fenomenet var jag rädd att "The Handmaids tale" också skulle falla offer för men jag tycker ändå att tredje säsongen funkar. Det var intressant (och bedrägligt skulle det visa sig) att se Serena i vanliga kläder visandes osjälvisk kärlek på flygplatsen i Kanada. Alla dessa regisserade tv-inslag Fred gör för att trycka på de kanadensiska myndigheterna för tankarna till tredje riket. Det är estetiskt snyggt men moraliskt vansinne.

True crime är verkligen i ropet just nu och efter succén "The Act" så kommer HBO Nordic på torsdag med en ny serie som heter "I love you, now die". Det är en dokumentärserie i tio delar (alltså inte skådespelad som The Act) om ett fall där en 17-årig flicka fick sin pojkvän att begå självmord. Det ledde till stor debatt i USA - inte minst om vem som kan hållas ansvarig när någon tar livet av sig.

Det är intressant att vi är så fascinerade av brott just under somrarna. Deckarserier har ofta sommarsäsong, många läser deckare på semestern och kanske beror det på att det blir lite lättare att hantera när mörkret inte är så mörkt och vi inte är stressade av så mycket annat.

Nästa söndag har säsong två av "Sweetbitter" premiär i USA. Här hemma har Cmore första säsongen så jag hoppas att de snart har köpt in säsong två också. Det var något lite eget men serien om tjejen som flyttar till storstan för att bli servitris. Det i sig är ju inte en unik berättelse men här skildras det lite mörkare, lite kämpigare och väldigt bra.

För alla fans av "Suits" som saknat Jessica Pearson så kommer här en glad nyhet: Hon har fått en egen spin off. Serien heter "Pearson" och ska skildra Jessicas karriär i och med att hon ger sig in i politiken i Chicago. För den som verkligen vill följa Pearson så tar den avstamp i avsnitt 16 i Suits sjunde säsong då Harvey hjälper Jessica i Chicago.

I USA har serien premiär onsdag 17 juli men något besked om hur man ser serien i Sverige finns inte än.

Topp fem:

True crime-serier att streama i sommar

1. "The Act" (HBO Nordic) - Munchhausen by proxy är skrämmande och fascinerande.

2. "Dirty John" (Netflix) - vad vet man egentligen om nya kärleken?

3. "Paradise Lost"-serien (HBO Nordic) - rättsväsendet kan inte alltid hantera barn.

4. "Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile" om seriemördaren Ted Bundy och dokumentären "Ted Bundy tapes" - båda på Netflix. Otäckt verkligen.

5. "Casting JonBenét" (Netflix) - uppmärksammat fall som man "bör känna till"

TV-krönika