Många kvinnor i maktens centrum

Erika Snäll, tv-krönikör.

Erika Snäll, tv-krönikör.

Foto:

tv-krönika2015-01-22 05:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor i den den amerikanska statsmakten. Det känns som en trend som pågått ett par år nu. Olivia Pope (Kerry Washington) i “Scandal” befinner sig i Vita husets närmaste krets, Carrie Mathison (Claire Danes) i “Homeland” jobbar/jobbade för CIA. Det är också den bakgrund Elizabeth Faulkner McCord (Tia Leone) har i “Madame Secretary”. I kväll är det premiär på TV3 för ytterligare en sån serie: “State of Affairs”. I den är det Charleston Tucker (spelad av Katherine Heigl) som jobbar inom CIA. När serien börjar får vi veta att hennes fästman, presidentens son, mördats ett år tidigare vid ett attentat i Kabul. Hon tillhör den grupp inom CIA som varje dag ska briefa presidenten om läget i konflikthärdarna utomlands men hon kan inte släppa minnet av attentatet som dödade hennes fästman.

Det är intressant att om den förra trenden var hemmafruar, både desperata och från verkligheten, så är det nu maktkvinnan som börjar ta över. Det kan man också se i andra serier som inte handlar om politik, i “Strange Empire” till exempel där huvudkaraktären är sheriff.

Trendskiftet skulle kunna exemplifieras av “The Good Wife”. När serien började för ett par år sedan var Alicia Florrick (Julianna Margulies) en bedragen hemmafru. I den senaste säsongen kandiderar hon till posten som statsåklagare. Det är en resa som vi som tittare ska förstå har gjort henne till en starkare bättre människa.

Man kan fråga sig vad i det amerikanska samhället det här speglar. Är det en önskan om att få ut fler kvinnor i arbetslivet eller har kvinnorna börjat ta för sig mer av makten där borta på andra sidan Atlanten? Hemmafruidealet som uppstod på slutet av 40-talet handlade ju om att få bort kvinnorna från arbetsmarknaden så att männen som kommit hem från kriget skulle få jobb igen.

Tv må vara lättsamt och underhållande men det berättar också oerhört mycket om vår samtid och de ideal som råder under den tid då serierna produceras.

I SVT sändes i julas “Den fjärde mannen” som är baserad på Leif GW Perssons kriminalroman “En annan tid, ett annat liv”. Nästa söndag kan man (som uppvärmning till Superbowl kanske?) se karaktären Evert Bäckström i amerikansk tappning då TV3 börjar visa serien “Backstrom”. Tretton delar ska det bli.

Bäst just nu: “Looking” (Visas på både HBO Nordic och C More). Andra säsongen har börjat och ämnen som kärlek på jobbet och relation i mogen ålder står på menyn. Jag tycker serien är en “L Word” för 10-talet även om det stundtals blir lite schablonmässigt.