Jag var länge skeptisk. Jag hade försökt se första avsnittet men fastnade inte men så för nån vecka sen gav jag "Vikings" (HBO Nordic, C More) en ny chans och blev helt fast. Min idé om bara slagsmål, flum och taskig kvinnosyn kom på skam. Visst skildras en massa otrevligheter – inte minst mot kvinnor – men också starka kvinnor, sköldmöer som strider och älskar med samma passion som männen.
Det finns dock några saker som jag inte kan frigöra mig från. Det är vad man lånat från historien och vad som är ren fiktion. Ibland är serien så trovärdig att jag kommer på mig själv att googla på namn för att se vad som hände sen. Det går ju inte att veta. Det är fiktion inspirerad av sagor, myter och belagd historia. Sen kan man tycka att det är lite slarvigt beskrivet Skandinavien. Är man i Norge? Troligtvis eftersom man rider till Uppsala och man har fjordar. Men någon stad vid namn Kattegatt har det aldrig funnits. Havet Kattegatt fick sitt namn på 1600-talet av holländare. Men det är så trovärdigt presenterat att man måste googla för att kolla.
Just nu visas femte säsongen och det är klart att det blir en sjätte säsong. Den lär redan vara under inspelning.
Den nya serien Britannia (HBO Nordic) hade premiär igår. När den börjar är det år 43 på de brittiska öarna och kampen står mellan urfolket druiderna och de invaderande romarna. Invasionen satte en prägel på England som man fortfarande kan se spår efter. Inte minst genom den långa mur man byggde mot skottarna och de romerska badhus som de lämnade efter sig.
I USA har också Nashville haft säsongspremiär. Där visas säsong sex medan säsong tre kommer på TV3 i februari (på en förmiddagstid!).
Nästa måndag gör "Will and Grace" (TV3) comeback. Elva år senare är komediserien tillbaka och rivstartar med att sig an Trump och Vita huset. .
Nästa onsdag börjar TV3 visa "The Good Doctor". Det är en annorlunda serie i sjukhusmiljö eftersom den skildrar en huvudperson med ett funktionshinder. Sean Murphy är kirurg men han har autism och savants syndrom. Det ger honom utmaningar och förutsättningar som både för ont och gott med sig. Jag är inte tillräckligt insatt för att veta hur rättvis serien är mot dessa diagnoser men huvudkaraktären Sean skildras både med styrkor och svagheter. Gott så.
The Good Doctor får mig att tänka på Saga Norén, länskrim Malmö. Borde hon inte i samband med fängelsedomen fått en diagnos? Ett aktivt stöd att arbeta med den och inte bara nån slags terapeut? Jag gillar "Bron" men ibland känns inte Saga så trovärdig. Eller ska den här terapeuten visa att hon inte är på autismspektrat utan bara har haft en taskig barndom? Eftersom det är sista omgången av Bron hoppas jag vi får fler svar än bara vem som mördade den danska kvinnan.