Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förra årets bästa prisas

Erika Wiman Snäll.

Erika Wiman Snäll.

Foto: Michael Svensson

TV-krönika2019-01-03 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gardells nya serie innehåller för många stora ämnen - även om den är fint filmad och listan över Golden Globe-nominerade innehåller fler bra serier än vad som kommer kunna premieras.

Jag började det nya tv-året med att se alla tre delarna av Jonas Gardells och Simon Kaijsers serie "De dagar blommorna blomma". Fotot är fint. Dialogen är bra skriven. Det finns karaktärer man bryr sig om och det finns scener som starkt berör. Men det är för mycket för tre avsnitt.

Om du inte har sett serien än och har tänkt göra det kan du hoppa till nästa stycke nu för det kommer spoilers. Det går inte att förklara den här miniseriens problem utan spoilers.

Serien tar upp självmord, förintelsen, religion, otrohet, knarkande tonåring, grannsämja och Estoniakatastrofen. Jag kan ha glömt nåt ämne också men det där är de stora. Scenerna från Estoniakatastrofen är obehagliga och berör. Scenen där det börjar välla in vatten i hytten och mamman sjunger en psalm för sitt barn är otroligt stark.

Upplägget med tre familjer på samma gata och klippen mellan nutid, 80-90-tal och 70-tal är ett bra grepp om man också får följa de uppväxande barnen och se hur deras liv påverkat varandras men egentligen fokuserar serien på Eriks liv. Att knyta ihop den knarkande aggressiva tonårs-Torbjörn med den äldre Torbjörn som konstant utnyttjar sin bror funkade inte riktigt för mig. Och vad Johan Rheborgs karaktär hämnas för med sina självbiografiska pjäser förblir lite lätt suddigt. Här finns så många bra idéer och berättelser men det förvaltas som om det var en checklista att pricka av.

Natten till måndag är det dags för årets Gold Globe-gala (TV4 play sänder direkt). Jag har tittat lite på de nominerade i tv-kategorierna och hoppas att "The Americans" vinner bästa dramaserie. (De andra nominerade är “Bodyguard”, “Homecoming”, “Killing Eve” och “Pose”). The Americans sista säsong knöt ihop säcken för en serie som både berättat om en tidsperiod och vänt på perspektivet.

I kategorin bästa tv-serie musikal eller komedi håller jag tummarna för “The Marvelous Mrs. Maisel” (Amazon Prime). Jag har tipsat om den serien förut och kan inte nog understryka hur trevligt det är att se en kvinna i rollen som den roliga. (De andra nominerade är “Barry” (HBO Nordic), “The Good Place” (Netflix) “Kidding” (HBO Nordic) och “The Kominsky Method” (Netflix)) "The good place" är inte dum heller men senaste säsongen är inte fullt så vass som de tidigare.

Statyetten för bästa miniserie eller tv-film går till “A Very English Scandal” (SVT play) om jag får bestämma. Den är välspelad, underhållande och berättar om en politisk skandal, som i varje fall jag, inte kände till sen tidigare. Jag vet att många gillade "Vassa föremål" (HBO Nordic) och jag tyckte om den också men jag gillar inte riktigt när förståelsen för hela berättelsen ligger i sista scenen. (De övriga nominerade är “The Alienist”, “The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story” och “Escape at Dannemora” (HBO Nordic) - en serie som jag tyvärr inte kommit mig för att börja kolla på.)

Sen ska förstås priser delas ut för bästa manliga och kvinnliga huvudrolls- och birollsinnehavare i dessa kategorier också och det finns många välbekanta namn på listan över nominerade och jag hoppas Elisabeth Moss får pris för sin insats i “The Handmaid’s Tale”.

Topp tre:

De hetaste Golden globe-kategorierna

Bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare i en drama-serie. Här är Det svårt att välja favoriter bland Keri Russel (The Americans), Julia Roberts (The Homecoming), Caitriona Balfe (Outlander) och Elizabeth Moss.

Bästa manliga huvudrollsinnehavare i en drama-serie. Jag vill verkligen att fantastiska Matthew Rhys (“The Americans”) ska ta hem det.

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie eller musikal. Priset borde gå till Rachel Brosnahan (“The Marvelous Mrs. Maisel”) som på något sätt gör screwball-snacket inne igen.

Tv-krönika