Riksteaterföreningen KariNs teaterhöst går musikens, äventyrets och passionens tecken. En av höjdpunkterna är Folkoperans sceniska version av Mozarts dödsmässa – ett av tonsättarens mest älskade körverk, där man denna gång låter barnen blicka in i framtiden. I föreställningen medverkar barn från Kulturskolan men också vuxna körsångare från bland annat Bel Canto-kören.
Men föreningens teaterhöst börjar med en transatlantisk resa när estradören och kuplettsångaren Mattias Enn om knappt en vecka kommer till Skärblacka Folkets Hus med "Svenska Amerika-Linien". Fartygslinjen trafikerade sträckan Göteborg-New York mellan åren 1915 till 1975 och hade en betydelse i framväxten av det moderna Sverige. I föreställningen låter Mattias Enn publiken ta del av passagerares livsöden, däribland kungligheter och filmstjärnor.
– Det blir en glad musikalisk resa med sång, musik, hav, längtan och drömmar. Kända melodier, människoöden och nutidshistoria. Svenska Amerika linjen var ju en del av det moderna Sverige på den tiden. En stolthet. En flytande epok på Atlanten, säger Mattias Enn i ett pressmeddelande.
Mattias Enn ackompanjeras av pianisten Carina E Nilsson när berättelserna varvas med kända sånger av bland andra Evert Taube, Karl Gerhard, Cole Porter.
Teaterföreningen fortsätter sina satsningar i Åby och Skärblacka. Den 19 november ges höstens andra föreställning i Skärblacka Folkets Hus med "OOOpera för hela familjen", där Quartetto Pianissimo presenterar operakonsert för ”barn mellan 0-150 år”. I föreställningen får publiken möta den tuffa flickan Carmen, fågelfångaren Papageno och två jamande katter. Till Åby återkommer föreställningen Myggjagare och näbbstövlar, en musikalisk berättarresa med tillbakablickar på Folkhemssverige.
Totalt arrangeras nio föreställningar, varav en innebär en bussresa till Mjölby för att se Gertrud Larssons nyskrivna och bitska ”Främling” en berättelse om schlagerkungen Bert Karlsson och hans omvandling till asylkung. Fyra av föreställningarna spelas på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping: "Juck! – en dansföreställning om vad det innebär att vara kvinna, "Parasta ennen" (Bäst före) som är Ilmari Saarelainens enmanskomedi om att åldras (framförs på finska, men textas på svenska) och det vardagsnära dramat "Dagbrott". Men först ut på gamla Kulturkammarscenen är Västanå Teater som återvänder till Norrköping i oktober. Denna gång spelas ”Fjällets siare”, en musikteaterföreställning baserad på den samiska myten om nåjden Nahkergöörnje som kämpar mot underjordens mörka krafter.