Dansaren, koreografen och regissören Annika Listén har arbetat på en rad teatrar i Stockholm och regisserar nu sitt fjärde lustspel i Östra Husby, men innan dess har hon koreograferat fem.
– För mig är det väldigt speciellt med människorna och stämningen här. Innan jag började jobba professionellt var jag själv med i amatörsällskap och på något sätt var det den lyckligaste perioden i livet. Den känslan får jag här. Det blir en entusiasm när alla är här på sin fritid. Det är en fin sammanhållning och stämning, säger hon.
Årets spel är skrivet av Vikbolandets skrivargrupp. Det utspelar sig på 70-talet och har hämtat inspiration från den läkarstation som har legat i Östra Husby och figurer som har levt i bygden.
– Det har till exempel funnits en medicinman som hette Gottfrid som cyklade för att hämta mediciner vid busshållsplatsen, berättar Annika Listén.
– Det är tacksamt med alla roller: patienter, sköterskor och skvallrande kaffetanter, fortsätter hon.
Men vardagslunken bryts när två hippes anländer i en folkabuss med sitt ”Naturkraft”, en konkurrerande verksamhet med alternativmedicin. Det skapar intriger och några ungdomar startar en detektivbyrå för att luska i vad som händer.
Hans-Ola Danielsson har lett arbetet i skrivargruppen (och medverkar dessutom i uppsättningen och har byggt scenografin).
– Vi försöker att förnya oss och är lite stolta för att vi vågat gå ifrån det här med pilsner, brännvin och tjosan hejsan. Det måste ju ha hänt roliga saker på 70-talet också. Det har vi gått in för, säger han.
Skrivargruppen skriver ett nytt spel vartannat år medlemmarna skiftar. I år medverkade bland andra Marina Clarberger som var "snabb med att sätta allt på pränt". Man är noga med att ha med olika åldrar och yngst i gruppen var Erica Nilsson, som fyllde 18 i år:
– Med tanke på att jag har varit med och spelat hela livet, sedan jag var fyra år gammal, så är det roligt att få vara med i processen innan. Det är en häftig känsla att titta på repetitionerna och se kulisserna, scenen, kostymerna och figurerna som väcks till liv, säger hon.
I gamla tiders folklustspel är det vanligt med drängar och husbönder som trånar efter fruntimmer, ofta något hembiträde, men Erica Nilsson tyckte att även ett homosexuellt par skulle finnas med i handlingen.
– Det känns viktigt att visa att det var något som fanns på 70-talet också, säger hon.
Vad har traditionen med Vikbolandsspelet betytt för dig?
– Väldigt mycket, det har varit en stor del av livet. Jag är en ganska framåt person, men tror att teatern hjälpt mig på flera sätt. Man lär känna sig själv genom att gå in i en roll. Jag har sjungit på scenen, trots att jag hatar det. Men sånt gör att man växer.
Totalt medverkar 19 personer på scenen, den yngsta är nio och till de äldsta hör Maj-Britt Pettersson, 77 år. Hon syns i två roller – "en nyfiken städkärrig och en proper dam som ska in till doktorn". Men Maj-Britt beskrivs också som helt ovärderlig person då hon ständigt rycker in med nål och tråd. Tidigare sömmerska som hon är.
– Det är en del kläder som måste sys in, läggas ner, sys upp och så, säger hon.
Och 70-talet minns hon – förstås.
– Jag var ju med då. Hippie var jag inte, men jag hade flickor som gärna klädde ut sig.
Hur blir årets föreställning?
– Den är jättekul, det händer mycket och barnen är jätteduktiga, säger Maj-Britt Pettersson.
"Piller och paskaviller" har premiär i Östra Husby den 3 juli.
011-200454
Fotnot: Uttrycket paskaviller betyder "dumheter".