Lysistrate kommer från antikens Grekland och handlar om kvinnor som sexstrejkar för att få männen att sluta kriga innan samhället kollapsar. Lysistrate är även namnet på huvudkaraktären som är den starka kvinnan som tagit initiativet till sexstrejken och gör allt i sin makt för att få kvinnorna att gå emot sina män.
– Det ska bli otroligt roligt att få sätta upp Lysistrate. Pjäsen tar upp så många teman som är tidlösa problem och den är väldigt rolig, säger Isak Lindberg, ledare för pjäsen.
I Kvartersteaterns tidlösa version ser vi en ensemble på tio skådespelare, nio kvinnor och en man. En skillnad jämfört med orginalpjäsen med över 40 personer på scen och enbart män.
Pjäsen som egentligen skulle sättas upp i maj förra året, men blev framflyttad på grund av pandemin, har ensemblen övat på i ett och ett halvt år. För att hålla igång under pandemin har de träffats digitalt och läst manus med varandra för att hålla det färskt i minnet.
– Det var den bästa dagen på hela året när vi äntligen fick träffas igen och köra igång på riktigt. Det mesta satt redan, den här ensemblen har varit oerhört duktiga, säger Isak Lindberg.
Sara Bengtsson och Tove Johnstone är två skådespelare i pjäsens ensemble och båda har erfarenheter av olika genrer på pjäser. Den senaste de gjorde var en mörkare och känslosam pjäs.
– Att spela rolig är svårare än att spela allvarlig tycker jag, säger Sara Bengtsson, som spelar huvudkaraktären Lysistrate. Det är så viktigt att tonfallet blir rätt så att det blir roligt. Man måste våga överdriva och verkligen tro på att det är roligt.
Karaktären Lysistrate tar sig själv på väldigt stort allvar, berättar Sara Bengtsson, och hon är otroligt trött på kriget och dess konsekvenser och att männen aldrig är hemma. Hon har desperat försökt hitta en lösning på problemet och landade på så sätt idén om att sexstrejka.
Myrrine, som spelas av Tove Johnstone, är en ung kvinna som ser upp till Lysistrate. Hon vill visa att hon finns och att hon vill vara med, och på ett sätt vill hon vara som Lysistrate, en tuff ledare, berättar Tove Johnstone.
I pjäsen möts vi även av Rådsmannen, som spelas av ensemblens enda man, Filip Denarp. Han är den store och elake, Lysistrates motsats, som är beroende av kriget och försöker med stora ord och hot sätta stopp för kvinnornas "galenskap".