Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sagoväsen talar ut

I Ung scen/östs satirföreställning Baba Yaga kastas klassiska sagoväsen i terapisoffan.

"Man har säkert träffat några av de här figurerna i klassrummet, kanske till och med varit ihop med någon av dem", säger regissör Nils Poletti.

"Man har säkert träffat några av de här figurerna i klassrummet, kanske till och med varit ihop med någon av dem", säger regissör Nils Poletti.

Foto: Mikael Strand

Teater2016-11-11 06:00

I den slaviska sagovärlden är Baba Yaga en fasansfull häxa – och i Ung scen/östs föreställning lockas möts en udda samling figurer till hennes terapicirkel. Där samlas bland annat det vackra skogsrået med egen Youtubekanal, trollet som vill bli rasist, gårdstomten som behöver göra upp med tomtefar och Näcken – i akut behov av sexualrådgivning.

– Jag har jobbat inom psykiatrin och min mamma är terapeut. Så jag har en massa stoff, säger regissören Nils Poletti och ler.

Till vardags är han konstnärlig ledare för Turteatern i Stockholm och på senare tid har han mottagit en rad priser, bland annat Svenska Dagbladets Thaliapris för sina ”teatrala dystopier som inte lämnar någon oberörd”.

Föreställningen Baba Yaga har spelats på Ung scen/öst i Linköping i en månads tid och igår hade den premiär på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping.

– Jag älskar det fina teaterhuset i Linköping. Men den här lokalen är nästan bättre, den är en mer intim blackbox. Vi sitter mycket mer i ett gemensamt rum, säger Nils Poletti.

Efter den första spelperioden är både produktionsgrupp och ensemble nöjda. De har mottagit positiva recensioner både från publik och recensenter.

– Det har gått helt fantastiskt bra. Flera har sagt att de förväntade sig någon tråkig saga, men att de fick se den bästa teater de någonsin sett. Skolor har hört av sig för att eleverna har sagt att de vill se den en gång till om det finns plats, säger Maurits Elvingsson, häxan i titelrollen.

Skådespelarna Maurits Elvingsson och Michal Axel Piotowski beskriver hela arbetsprocessen med Baba Yaga som oerhört lustfylld. De jobbade fram föreställningen utan färdigt manus, och alla fick prova de olika karaktärerna och fick sedan utvecklade sin egen roll. Föreställningen ger också fortsatt svängrum för egen improvisation.

– Allting kan hända. Det ställer krav på oss, men det funkar. Vi är ett så sjukt bra gäng som kan leka och improvisera. Hade någon surkart varit med och satt käppar i hjulet hade det varit svårare, säger Maurits Elvingsson.

Baba Yaga tar i terapin på scenen upp teman som sex, våld, rasism, relationer och psykiska problem. Sådana ämnen hanteras inte sällan övertydligt för att trumma in budskap hos ungdomar. Men här vill man bort från pekpinnar och alltför inringade budskap.

– Det viktigaste måste få vara att göra sjukt bra teater som är rolig, kul och gör att man vill gå på mer teater, säger Maurits Elvingsson.

– Barn- och ungdomsteatern är så belastad av ett moraliskt budskap som ska fungera med skolplanen. I dag måste så mycket vara säljbart gentemot lärarna som väljer teater. Det är ett problem att man riktar sig till dem som ska köpa in föreställningen istället för dem som ska se den, säger Nils Poletti.

Men föreställningen har ändå budskap?

– Ja, ett är att klitoris är viktigt, men det handlar ju inte hela föreställningen om. Det är en pedagogisk poäng bland allt annat nonsens, humor eller satir, säger Nils Poletti.

Baba-Jaga Baba Yaga

Baba-Jaga (som brukar stavas så på svenska) är enligt slavisk tradition en fasansfull häxa. Hon levde i skogen innanför ett staket av människoben, i ett hus på hönsfötter. I somliga berättelser sägs det att hon var så stor att hennes käft kunde sträcka sig från jorden och ned till helvetet. Vissa sägner berättar att hon flög omkring i en mortel av trä. Hon kan framträda i olika roller, antingen som en hjälpande kraft, rådgivare eller hämnare.

Källa: Wikipedia

Manus: Nils Poletti, Manda Stenström och ensemblen

Regi: Nils Poletti

Scenografi, kostym, ljus: Ramaj

Skådespelare: Maurits Elvingsson, Krister Kern, Michal Axel Piotrowski, Anja Rajic´, Martha Rasmussen Lubiana, Viktor Björkberg och Mari-Helen Hyvärinen

Spelas: Ung scen/öst på Teater Bråddgatan 34 till den 16 december.

Från: 13 år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!