Östgötateatern satsar nu på en riktig kultmusikal som är gränsöverskridande på flera sätt: både genremässigt och i den fräcka lek med könsroller som skapade stor uppståndelse 1973 då Rocky Horror Show hade premiär i London. Regissör är Nils Poletti som förklarar varför han valt att sätta upp just denna musikal:
– 1998 var jag en konservativ ung man med tydliga föreställningar om relationer och om mans- och kvinnoroller. Så började jag på ett teatergymnasium och där såg jag filmen Rocky Horror Picture Show – jag blev ganska tagen av den där filmen, förklarar Nils Poletti.
– Jag drogs med i genreleken mellan skräck och science fiction som jag älskar men den var också kul berättad.
Trots att hans främsta ambition på Östgötateatern är att presentera nyskriven musikal ville han först göra denna klassiker.
– Det var min första queera konstupplevelse och blev en ögonöppnare på flera sätt. Den står för en frihetskänsla som är viktigare nu än någonsin, säger Nils Poletti som hoppas att man också i och med denna uppsättning kan hitta nya publikgrupper (läs yngre).
– Men jag hoppas och tror att den funkar på vår abonnemangspublik också. Rocky Horror Show är varm, charmig och rolig – inte i första hand provokativ.
Så spelar ensemblen upp några scener där först det oskuldfulla paret Tommy och Annika (i original Brad och Janet) får fel på bilen i ett oväder och söker sig till ett slott i närheten för att ringa efter hjälp. Här visar det sig vara saker i görningen som övergår det unga parets vildaste (och värsta) fantasier. Det är fart och fläkt, kostymer och musik i ett ofta virvlande tempo.
Huvudrollen som professorn och transvestiten Frank n Furter spelas av Camilo Ge Bresky som är väl bekant med Rocky Horror Show.
– Faktum är att jag var med på Göteborgsoperans uppsättning av den för tretton år sedan men i en annan roll. Redan då var det en dröm att få göra den här rollen och jag har grävt djupt i alla vrår för att hitta Frank. Det är kul och läskigt men också det bästa jag gjort, säger Camilo som ser som den största utmaningen att göra Frank n Further tilltalande trots allt.
– Jag vill att man ska tycka om honom trots att han är djupt osympatisk på många sätt. För mig personligen har det också varit en utmaning att våga ta så mycket plats som den här rollen kräver.
Vad skiljer den här uppsättningen mot andra som gjorts?
– Det är mer av allt! Den är råare och snuskigare men också charmigare. Jag skulle nog säga att man kommer att gå härifrån med ett leende på läpparna, säger Camilo Ge Bresky.
Nils Poletti berättar att han inte velat göra en direkt tolkning utifrån filmen – hur klassisk den än må vara.
– Jag vill ta ett nytt grepp och försöker tänka på andra sätt när vi gör den. Det finns en del symboler och annat som är mer förankrade här och nu, ett exempel är att paret här heter Tommy och Annika, säger Nils Poletti.
– Om de heter Brad och Jane blir det lätt så att man skrattar åt ”de där amerikanerna”, jag vill hellre att vi skrattar åt oss själva.
Han menar att Rocky Horror Show är väl så aktuell och viktig idag som 1973.
– Debattläget har ju förändrats och det har blivit mer konservativt egentligen i hela världen. Det kan gå fort för toleransen att försvinna så den här tematiken med frihetslängtan och leken med roller är viktig. Men i första hand vill vi skapa en inbjudande och underhållande scenkonstupplevelse även om all konst ju är politisk i någon mening, avslutar Nils Poletti.