Som Folkbladet berättade i våras har regissören, skådespelaren och tidigare kulturrådet Marika Lagercrantz knutits till Östgötateatern under tre års tid.
– Jag är glad, nyfiken och tycker att det ska bli jätteroligt, säger Marika Lagercrantz om att bli medarbetare på teatern.
Marika Lagercrantz kommer att ingå i teaterns ensemble och kommer till en början att jobba utåtriktat med en serie publiksamtal. Men hon ska också arbeta med den inre verksamheten och sitta med i teaterns repertoarråd. Den dramatik som hon själv brinner mest för – och även ser som den offentligt finansierade teaterns uppgift att lyfta fram – är svensk, både den som utgör en del av vårt kulturarv och samtida dramatik. På det senare området har hon också idéer och önskemål för Östgötateatern.
– Det finns väldigt mycket bra dramatik som skrivs i vårt land som inte blir hörd. Jag tycker att det vore fantastiskt roligt om det fanns en mindre scen för nyskriven, svensk dramatik, där man verkligen kan föra ett samtal till exempel om sjukvården. Det finns väldigt bra pjäser som skrevs långt innan till exempel Macchiarini-skandalen.
Marika Lagercrantz berömmer också teatern för initiativet att lyfta fram verk som fallit bort ur svensk teaterhistoria. I helgen såg hon Östgötateaterns uppsättning "Ensam" av Alfhild Agrell som var en betydande dramatiker kring förra sekelskiftet, men vars pjäser sedan föll i glömska.
– Jag känner mig så ledsen att den inte var en del av den repertoar som fanns tillgänglig när jag var ung. Vad jag hade behövt det! Oj, oj, vad jag har spelat Strindberg. Det har varit ett så ensidigt. Agrell och fler med henne var i dialog med Strindberg. Den dialogen har jag saknat så. Då är det riktigt roligt med teater, säger Marika Lagercrantz entusiastiskt.
Arbetet med publiksamtal blir startskottet på Marika Lagercrantz anställning på Östgötateatern. I Café Gycklaren hålls i kväll höstens första programkväll i serien Publikens val. Marika Lagercrantz ska bland annat berättta om sitt arbete som kulturråd på den svenska ambassaden i kulturmetropolen Berlin.
– Jag lärde mig inte bara otroligt mycket om Tyskland, utan fick också en annan syn på Sverige, konsten och teatern. Samtalet kommer också att kretsa kring teaterns roll i världen och i Norrköping.
Vilken roll tycker du att teatern borde ha?
– Teatern är en del av vårt samhälle och sedan är det varje teaters uppgift att definiera sin roll. Men klassiskt sett, som jag är upplärd, är teaterns roll är att vittna inför gudarna om människornas situation. Det brukar man säga lite skämtsamt på alla teaterskolor.
Under denna första programkväll möter Marika Lagercrantz vinnaren från en tävling där teaterns abonnenter kunnat lämna in egna repertoarförslag. I ett samtal om pjäser och repertoarval berättar Norrköpingsvinnaren, abonnenten och barnmorskan Ingela Adamsson från Kimstad, om sin önskerepertoar.
Till en början kommer Marika Lagercrantz att vara tjänstledig 80 procent, på grund av att hon fortfarande har en rad anda engagemang och kontrakt. Men senvåren 2017 kommer hon att ta plats i teaterns ensemble och jobba som regissör. Den 1 augusti 2017 räknar hon med att flytta till Norrköping – eller Linköping.
– Men jag har inte hittat någonstans att bo ännu, berättar hon.
Vad lockar med just Östgötateatern?
– Det är en klassisk teater, men rymmer inte bara teater utan är också en fin musikalscen. Det är roligt med en teater som bjuder på scenkonstens olika uttryck.
– Det har varit en centralistisk styrning under lång tid i Sverige, men med samverkansmodellen blir det mer regional styrning, förhoppningsvis med mer särart. Måtte östgötskan komma upp på scenen igen! När jag började var alla tvungna att jobba bort sina dialekter.