Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med Lugn och oro

Två kvinnor vecklar ut sina liv och ger sin syn på folkhemmets hemmafruideal, kärlekens vedermödor och döden. I morgon har Kristina Lugns ”Idlaflickorna” premiär på Teatervinden med Kyri Sjöman och Liselott Lindeborg i rollerna.

Vid Gardasjön. Kyri Sjöman och Liselott Lindeborg spelar kvinnor som möts och blickar tillbaka på sina liv.

Vid Gardasjön. Kyri Sjöman och Liselott Lindeborg spelar kvinnor som möts och blickar tillbaka på sina liv.

Foto: Leif Hallberg

Teater2016-02-23 08:45

I repetitionssalen på Brücks har rummet delats av med skärmar. Där sitter två damer i varsin solstol – och platsen ska vara Norditalien, vid Gardasjön. Men platsen är egentligen ganska oväsentlig.

– De utbyter sanningar och är helt skoningslösa mot varandra, berättar regissören Per-Johan Persson.

Under våren kommer Östgötateatern att ge tre kammarspel föreställningar av stora författare på de mindre scenerna. Först ut är Kristina Lugns hyllade dialog som hade urpremiär 1993 på Dramaten med Sif Ruud och Birgitta Valberg i rollerna.

I Östgötateaterns uppsättning är Kyri Sjöman den krävande Barbro och Liselott Lindeborg den mer artiga och naiva Lillemor. De har ett förflutet med märkliga lik­heter. Bägge har varit gifta med en Herman. Och de var båda Idlaflickor. Dessa två roller kan tolkats på olika sätt.

– En del tror att vi är döda, en del tror att Kyris roll är mitt ångest-jag, en del tror att det är två tanter vid Gardasjön. Det är helt öppet, lite som en slags thriller, säger Liselott Lindeborg.

– Men det går inte att försöka vara intelligent här, man ska bara uppleva och få en egen förståelse. Försöker man vara listig, kan man vara säker på att teorin går åt helvete fem minuter senare. Det är som livet självt. Men visst finns olika spår att ta fasta på, säger Per-Johan Persson.

Vad har ni tagit fasta på?

– Det är två damer på en strand i ett okänt landskap någonstans i verkligheten, eller i overkligheten, som möts av ett absolut behov av medmänsklighet. Och utifrån det uppstår en kamp om att beskriva eller summera sitt liv. Sannskyldigt eller förljuget, säger Per-Johan Persson.

Hur har det varit att jobba med pjäsen så här långt?

– Oerhört lustfyllt, men också knepigt. Mycket är ogripbart, och man vill inte heller skriva publiken på näsan, säger Kyri Sjöman.

– Man kan inte skydda sig med någon figur. Inte göra en kul tant. Det är fullständigt omöjligt, säger Lise­lotte Lindeborg. Man får skala av och skala av. Men yrkes­mässigt är det fruktansvärt kul att bara vara med Kyri och sitta och prata.

Hon fortsätter:

– Pjäsen finns inte mycket att säga om, den är så ­briljant. Den är ett litet mäster­verk, helt enkelt.

Poeten och dramatikern Kristina Lugn knådar i sin pjäs stora och mänskliga urämnen – kärlek, livslögner, dödsångest och dödslängtan – men gör det med en språkpoetisk hand och ett galghumoristiskt leende.

– Det är en Lugnsk humor. Helt galen, drastisk, uppsluppen och vildsint, ja nästan våldsam. Men naturligtvis finns ett stort vemod i pjäsen. Båda damerna har en sorts ursorg och ånger som de bär på, något som de aldrig gjorde eller något som inte blev vad de hade tänkt sig.

Varför ska Norrköpingsborna se den?

– För att de ska få gråta och skratta ihjäl sig, säger Liselott Lindeborg. Vi har spelat den tre gånger och varje gång har någon gråtit. Och gapskrattat. Man får verkligen känna något, säger Liselott Linderborg.

– Det är en berg- och dalbana, konstaterar Kyri.

– Själsmassage, fyller Per-Johan Persson i. Den tränar vårt empatiska centrum och ringar in teaterns stora uppgift: Att få människan att uppmärksamma och träna sin egen empati. I övriga samhället tränas vi snarare i att stänga av den, och det anser jag är något allvarligt. Det är ett samhällsproblem.

Idlaflickorna spelas i Norrköping på Teatervinden, 24 februari–17 april.

Östgötateaterns kammarspel Per-Johan Persson

Under våren spelar Östgötateatern tre intima föreställningar av stora författare på de mindre scenerna: Kristina Lugns Idlaflickorna, Thomas Bernhards Skenet bedrar och Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap. I Norrköping spelas kammarspelen på Teatervinden på Stora teatern och i Linköping på Sagateatern och ung scen/öst.

Idlaflickorna spelas i Norrköping på Teatervinden, 24 februari – 17 april.

Per-Johan Persson är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1995-1999. Han har sedan dess varit anställd vid ett flertal av landets olika teatrar, bland annat Teater Västernorrland, Dalateatern, ung scen/öst, Dramaten och Östgötateatern.

Per-Johan har medverkat i ett tjugotal Shakespeareproduktioner, exempelvis Macbeth på Regionteatern i Växjö. Han tillhör det konstnärliga rådet på Shakespeare på Gräsgården, där han medverkat sedan starten.

På Östgötateatern har du kunnat se Per-Johan som Horatio i Hamlet och som regissör för och skådespelare i Så länge du har lust och Ett frieri. Spelåret 2015/2016 är han aktuell som skådespelare i Kungens rosor samt som regissör för Idlaflickorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!