Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med ilska som drivkraft

Kvartersteatern backar inte för svåra ämnen. Ilskan drev Frida Nyström och Anna Nygren att sätta upp en föreställning om sexuella övergrepp.

Uppsättningens fyra dansare från vänster: Emma Friberg, Kristofer Tengström, Selma Edholm, Maia Lee Lind.

Uppsättningens fyra dansare från vänster: Emma Friberg, Kristofer Tengström, Selma Edholm, Maia Lee Lind.

Foto: unknown

Teater2015-06-04 12:00

Fyra dansare och tio skådespelare medverkar i Kvartersteaterns poetiska ”Hej. Nej.” som har urpremiär på Teater Bråddgatan 34 i kväll. Det är en abstrakt föreställning som blandar fysisk teater, dans och poesi.

– Vi har jobbat utifrån temat sexuella övergrepp, framför allt attityderna kring sexuella övergrepp, och vad som händer efter att man har blivit utsatt, säger Frida Nyström, regissör och koreograf.

Kvartersteaterns Frida Nyström och manusförfattaren Anna Nygren har i många år pratat om att ta upp det tabubelagda ämnet, och har sökt efter ett fungerande sätt att gå tillväga.

– Bakgrunden är en ilska och maktlöshet som vi har känt över att man så ofta hör om friande domar. Det finns också en tendens att skuldbelägga offret på ett sätt som sällan görs i andra former av brott, säger Frida Nyström.

– Att det har tagit tid beror på att vi inte har hittat rätt form. Men vi känner att vi är på rätt väg nu med den här ganska abstrakta formen med mycket fysiskt agerande.

Föreställningen har en enda roll, en flicka som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp, och spelas av Wilma Pihl. Texten är en lång dikt av Anna Nygren, där skådespelarna och dansarna gestaltar flickans känslor och omgivningens attityderna som möter henne.

– Det blir till ett collage av en massa olika bilder, säger Frida Nyström.

Hur har ungdomarna reagerat?

– De har verkligen gett uttryck för att de tycker att det här känns väldigt viktigt. Det var också väldigt många som sökte till det här projektet. Jag tror att det finns ett behov av att behandla det här ämnet. Men det är så stort och tungt att man nog kan vara lite rädd för att göra det. Men även om vi inte kommer med några svar, eller kan göra allting bra, så kan vi uppmärksamma det.

Hur har repetitionerna gått?

– De har verkligen älskat texten från början. Allt har gått otroligt smidigt, även om det varit abstrakt och kanske svårt att förstå. Gruppen har varit fantastiskt och väldigt involverad i arbetet. Det har varit väldigt roligt.

Totalt spelas sex offentliga föreställningar till och med söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!