Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Komedi med kärlek och intriger

En trädgårdsfest där små lögner får stora konsekvenser. På lördag är det premiär för Shakespeares komedi "Mycket väsen för ingenting".

Samarbete. Nina Jemth och regissören Pelle Öhlund står för idé och manusbearbetning.

Samarbete. Nina Jemth och regissören Pelle Öhlund står för idé och manusbearbetning.

Foto: Susanna Beskow Norgren

TEATER2017-09-26 06:00

Premiären på Östgötateatern fick skjutas fram en vecka på grund av sjukdom. Richard Carlsohn har ersatts av Per Lasson i rollen som Don Pedro. Nu landar premiären på Stora teatern på Kulturnatten, vilket inte var tänkt från början.

Komedin "Mycket väsen för ingenting" bjuder på kärlekstrassel, intriger, förvecklingar, ordvitsar, sång och musik. För idé och koncept står Pelle Öhlund och Nina Jemth som också stod bakom Östgötateaterns hyllade familjeföreställning "Wendy & Peter Pan".

– "Mycket väsen för ingenting" räknas som Shakespeares kvickaste komedi. Som alla hans komedier så vilar ett djupt, djupt drama i pjäsen, som komedin kan studsa mot, säger regissör Pelle Öhlund.

– En rolig grej med den här komedin är att ungefär 75 procent av all text är på prosa. Annars brukar Shakespeares pjäser vara fullproppade med blankvers.

Prosan har med tematiken i pjäsen att göra, säger Pelle Öhlund, för när karaktärer i Shakespeares pjäser börjar prata prosa så skämtar de, far med osanning, ljuger, eller vill dölja någonting.

– Och det är precis vad den här pjäsen handlar om, säger Pelle Öhlund.

Pjäsen utspelar sig på ett gods på den sicilianska landsbygden. Hit kommer fursten Don Pedro med sina soldater. Handlingen kretsar kring två par: de unga Hero och Claudio som har en vinglig färd fram till altaret, och det bitska paret Benedikt och Beatrice, som inte tror på äktenskapet över huvud taget. De senare har ett verbalt skyttegravskrig sinsemellan.

Hero anklagas falskeligen för att ha varit otrogen och Benedikt och Beatrice luras att bli förälskade i varandra. Spelet kan börja.

Nina Jemth berättar att Shakespeare skrev pjäsen när han var 35 år och etablerad som pjäsförfattare. Han använde sig av en populär traditionell historia om det unga paret, och lade till det andra, okonventionella paret, som är jämbördiga med varandra intellektuellt och tävlar med varandra om vem som kan vara kvickast.

Benedikt görs av Peter Jansson som bor i Norrköping och har jobbat på Östgötateatern i två år.

– Benedikt är en ganska burdus man som pratar för mycket, säger Peter Jansson.

Det är en stor ensemble som ställer upp på scenen. Scenografin står Richard Andersson för. Han har tänkt sommar och grönt gräs, och använder sig av en radiostyrd trappa som flyttar sig till flera olika ställen under spelets gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!