Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Framtidsdystopin speglar vår samtid”

WikiLeaks, sociala medier och Guantánamo ger en ny klangbotten till George Orwells ikoniska roman ”1984”. Kanske har framtidsdystopin hunnit ikapp oss. Men pjäsen som har nypremiär på Stora Teatern i kväll kan handla om då, nu eller framtid.

1984 som har nypremiär på Stora Teatern i kväll kan handla om dåtid, nutid eller framtid.

1984 som har nypremiär på Stora Teatern i kväll kan handla om dåtid, nutid eller framtid.

Foto: Jeppe Gustafsson

teater2016-01-30 09:00

När Robert Icke och Duncan Macmillans dramatisering av 1984 hade premiär på Almeida Theatre i London 2014 blev den en succé. Pjäsen är ny, men är ändå väldigt originaltrogen, tycker Sara Giese, som regisserat uppsättningen med nypremiär i kväll.

– Det som är så bra med den här dramatiseringen är att den tar fasta på kvalitén av att läsa den 70 år gamla boken idag. Känslan av hur dåtidens framtidsdystopi speglar vår samtid, säger regissören Sara Giese.

Uppsättningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern. Pjäsen har hunnit turnera i Sverige under hösten och har spelats i Linköping. Initiativet till den kommer ifrån Måns Lagerlöf, tidigare konstnärlig ledare för Ungs scen/öst, där också regissören Sara Giese började sin karriär med teater för unga.

– För mig var det en jättebra arbetsplats och Måns och jag har fortsatt samarbeta. Jag sökte mig dit som ganska nyutexaminerad, för jag är intresserad av nyskrivet och ville göra föreställningar för en ung publik.

Hon läste George Orwells roman när hon var 19 år.

– Jag upplevde den som helt omvälvande.

Vad tycker du om den idag?

– Det är svårt att tycka något om ett verk som är en sådan stark referens. Den har inkorporerats med vårt språk och hela vårt sätt att tänka.

Framtidsåret 1984 ligger idag över 30 år tillbaka och romanen skrevs för snart 70 år sedan. Men George Orwells roman gjort ett avtryck till våra dagar – inte minst i språket där romanen har gett oss begrepp som minneslucka, storebrorssamhälle och nyspråk.

En del anser också att framtidsdystopin har kommit ikapp oss. I vårt samhälle lämnar vi numera digitala fotspår, dna och övervakas med kameror.

– Orwell har fått rätt i sin skildring i vissa delar, om man tänker på digitalsamhället med skärmar och interaktion med dem, säger Sara Giese.

– Man kan nog också säga att tankarna om en totalitär stat känns ganska nära förestående med de bruna vindar som blåser över Europa idag.

– Samtidigt är pjäsen inte samtidsbaserad, utan man har behållit en abstraktionsnivå som tillåter publiken att tänka själv. Den speglar något som kunde vara då, nu eller framtid. Sedan finns självklart blinkningar till vår egen tid i gestaltningen, fortsätter hon.

Varför ska man se föreställningen?

– Det är bra teater och jävligt viktiga frågor, sedan är den ganska rolig också.

Om 1984

Av författaren och journalisten George Orwell, utgiven 1949, en dystopi skriven i skuggan av andra världskriget.

Dramatiseringen av Robert Icke och Duncan Macmillan hade urpremiär i London 2014.

Kort om handlingen: Pjäsen 1984 utspelar sig i en totalitär stat i en tänkt framtid. Winston arbetar på Sanningsministeriet, där han all oönskad information raderas ut ur statens historien. Egna tankar, minnen och känslor är förbjudna. Men Winston trotsar regimen och börjar skriva en dagbok. Han träffar Julia, och tillsammans för de en kamp mot Storebror. 100 år senare diskuteras boken i en läsecirkel – och om den finns eller bara är huvudpersonens fantasi är upp till teaterbesökaren att avgöra.

I rollerna syns bland andra Peter Jansson, Roger Storm och Karin Franz Körlof.

Spelas i Norrköping 30 januari-20 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!