– Mattias har pratat om La Cage aux Folles som en livsviktig föreställning. Det är nyckeln till att vi gör den. Här brinner vi, säger teaterchef Johan Celander.
Musikalen hade sin Sverigepremiär i Malmö 1986, där Jan Malmsjö gjorde sin paradroll som dragshowartisten Albin, eller Zaza. I berättelsen driver Albin tillsammans med sin man George nattklubben La Cage aux Folles. Men familjesammanhållningen sätts på prov när när Georges son meddelar att han vill gifta sig med dottern till en konservativ politiker som vill stänga ner alla lokala nattklubbar.
Tidigt 90-tal gjorde La Cage aux Folles succé på Östgötateaterns scener – med Jörgen Mulligan och Christian Zell som paret Albin och George. I publiken fanns en totalt trollbunden Mattias Carlsson.
– Det var min största musikalupplevelse någonsin. Jag kände bara: ”Detta är jag”. Föreställningen fick mig att välja teatern i livet, berättar han.
För ett år sedan tog han strid för att La Cage aux Folles skulle sättas upp igen på Östgötateatern. Och Johan Celander berättar att ”den sista pusselbiten föll på plats” när han förstod att Mattias Carlsson verkligen brann för Broadways första gay-musikal.
– Jag är gift med en man, men det är inte självklart att vi håller varandra i hand på stan. Jag känner mig hela tiden lite uttittad. Folk är nog inte elaka, men det är annorlunda. Det är fortfarande så och kommer kanske alltid att vara så, säger Mattias.
Han betonar att kärnan i historien egentligen inte handlar om homosexualitet – utan kärlek, familjerelationer och olika världar som möts.
– Det är ingen dragshow, utan ett familjedrama vilket som helst, säger Mattias Carlsson som väljer att lyfta fram barnets perspektiv lite extra.
Med åren har han förstås hunnit se en rad La Cage aux Folles-uppsättningar, både några fantastiska och andra mindre lyckade.
– Den är skitsvår, man måste hitta rätt i balansen mellan allvar och humor. Det viktiga är också att få fram värmen. Den får man aldrig leka eller larva bort. Jag har sett uppsättningar där kärleken inte känns äkta, och då tappar man allt.
Jan Malmsjös och Jörgen Mulligans tidigare paradroll Albin, eller Zaza, axlas nu av Richard Carlsohn. För några år sedan jobbade Richard ihop med Jan Malmsjö i Jesus Christ Superstar och i sminklogen kom de att tala om drömroller.
– Rollen som Albin var bland det roligaste han någonsin hade gjort. ”Den måste du göra!”, sa Jan till mig. Han upplevde en sådan enorm känsla att spela den varenda kväll, säger Richard.
Vilken är utmaningen i rollen?
– Att inte hamna i klichéfällor. Rollen flirtar med klichéer, men man måste göra det på sitt eget sätt. Kommer man in som kille och har klänning på sig blir det en effekt i sig, men man vill att de ska se vad man visar bakom. Jag har försökt att spela en riktig människa som råkar arbeta som dragartist och använder den erfarenheten för att hjälpa sin son, säger Richard Carlsohn.
Han fortsätter:
– Det är ett familjedrama, där man försöker få in sonen i ett nålsöga för att bli godkänd. Istället för att vara sig själv spelar man en roll för att duga. Det är vad pjäsen handlar om: Att vara sig själv.
– År 2016 finns fortfarande människor som tycker att de har tolkningsföreträde kring hur en människa ska vara och hur en familj ska se ut. Vi har inte kommit längre, säger Richard Carlsohn.
La Cage aux Folles har premiär på stora teatern nu på lördag, den 1 oktober.
011-200454