– Det här känns som ett väldigt unikt kulturprojekt. För mig är det första gången jag jobbar med en föreställning baserad på en bok av en Norrköpingsförfattare, säger skådespelerskan Eva Carlsson från Teater Pelikanen.
Folkbladet har tidigare berättat om dramatiseringen av Melker Garays idéroman ”Josef Kinski och döden” från 2009.
– Jag har skapat ett nytt manus, men har hämtat väldigt mycket från boken, säger Kristofer Nilsson Ahlberg som tycker att bokens lite absurda humorn varit särskilt svår att översätta.
Det handlar om Margareta Kinski som söker upp sin bror Josef efter 25 års tid. Hon plågas av sömnsvårigheter och dödsångest. Tron hjälper henne inte i den svåra situationen, där ett familjetrauma värker i bakgrunden. Brodern Josef Kinski, spelad av John Hedman, är dödgrävare, besatt av döden och har nyligen förlorat sin ende vän Nestor.
Eva Carlsson gestaltar systern Margareta – som möter sina rädslor och genomgår en förändring i pjäsen – och Lise Müller spelar papegojan Vincent.
– Det är ganska allvarliga ämnen, men för att göra teatern av det här så försöker vi hitta en fysisk spelstil hos Lise och Vincent som är mer underhållande, berättar Kristofer.
– Vi har utvecklat karaktären, som driver handlingen framåt, får rollen av spelledare och har schamanens kraft att läka sår, lite som en terapeut.
– Jag älskar fåglar. Jag är en riktig fågelnörd, utbrister Lise Müller.
– Sedan krävs ett visst mod att rikta sig ut mot publiken, men det har jag.
Dessutom medverkar musikern Marcho Marchev med stämningsskapande musikinslag och ljudeffekter.
Kinski och döden beskrivs som en svart komedi om familjerelationer, tro och hopp men även känslor som skuld, ångest och sorg.
– Som skådespelare har det varit lite nytt med en text som är ganska litterär. Den sätter sig inte direkt i kroppens minne, säger Eva Carlsson om arbetet.
Det stora och svåra ämnet döden har också påverkat henne under arbetet med föreställningen.
– Jag har aldrig grottat ner mig i grubblerier om livet och döden. Man har ofta döden hängande på axeln, utan att man vill låtsas om det, säger hon.
– Men det har hänt något med min egen syn på döden under det här arbetet. Vi tar in döden för lite i våra liv. Jag tror att man gör det mer i andra kulturer och vi har nog alla har ett behov av att känna kraften av döden.
Kinski och Döden spelas på Teater Bråddgatan 34 den 19 mars, 24 mars och 2 april.