Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Broadwayklassiker till Norrköping

Efter 56 år fick Broadwayklassikern ”En druva i solen” äntligen premiär i Skandinavien. ”Frågan borde inte vara varför vi spelar den – utan varför den inte har spelats tidigare” säger regissören Josette Bushell-Mingo. I kväll når Riksteaterns föreställning i Norrköping.

Turné. Riksteatern är på turné med en svensk uppsättning av Broadwayklassikern "En druva i solen". Kayode Shekoni i dialog med Adam Högblom. I bakgrunden syns David Lenneman.
Foto: Anders Wiklund / TT

Turné. Riksteatern är på turné med en svensk uppsättning av Broadwayklassikern "En druva i solen". Kayode Shekoni i dialog med Adam Högblom. I bakgrunden syns David Lenneman. Foto: Anders Wiklund / TT

Foto: Anders Wiklund / TT

Teater2016-03-01 09:00

Regissören Josette Bushell-Mingo har många uppdrag, och fick förhinder att medverka på pressträffen i Norrköping. Men hon smiter ut från mötet på Svenska Filminstitutet, där hon är ledamot, för att tala med Norrköpingspressen via Skype.

Lorraine Hansberrys pjäs ”En druva i solen” räknas som en självklar Broadway-klassiker. Den utspelas sent 50-tal i ett Chicago präglat av rasism och skildrar en svart familj och dess kamp för att bli accepterad av medelklassen. Den uruppfördes 1959 med Sidney Poitier i huvudrollen och har sedan dess blivit både Hollywood-film och musikal.

Efter ett drygt halvsekel nådde pjäsen Sverige. Den 5 februari hade den nordisk premiär på Riksteatern i Hallunda. Föreställningen är nu på en landsomfattande turné som når Norrköping i kväll, den 2 mars.

– Oavsett om du gillar föreställningen eller inte, när du sitter där i salongen så kommer du att bevittna du något historiskt, säger Josette Bushell-Mingo.

Hennes uppsättning ligger nära originalet, och hon vill att skådespelarna ska ha ett tempo och tydlighet så att publiken inte missar ett ord i texten.

– Publiken är värd att se pjäsen som den är och får en känsla av att se en film eller att vara i USA.

Varför tror du att den inte har satts upp tidigare i Sverige?

– Jag tror att alla vet svaret. Det handlar om konstnärlig ignorans i förhållande till vad som är en klassiker. Det finns rasism och en naiv attityd kring andra kulturers historier, som man inte tror har något att säga oss. Det här är uppfattningar som fortfarande finns i scenkonstvärlden. Vi har kanske också en skev bild av vad en klassiker egentligen är och att det skulle vara något gammeldags eller negativt.

– Men vi kulturarbetare ska egentligen producera en så rik repertoar som möjligt av uppsättningar så att allmänheten har möjligheter att välja vad man vill se.

Vad kan den berätta för oss idag?

– Att mycket har för ändrats, men mycket inte alls har förändrats. Mamman i pjäsen pratar från en annan tid, med andra ord än vi är vana vid, men grunden – moderskärleken – är densamma. Det finns också fortfarande förtryck och rasism i vår tid.

Hur har det varit att jobba ihop med ensemblen?

– Det har varit extraordinärt. Många har gjort personliga resor genom glädje och sorg, med tanke på rasismen som finns också i Sverige. Alla i rollerna är afrosvenskar förutom en vit skådespelare. På så sätt är situationen motsatt den vanliga, alltså att den svarta skådespelaren är ensam, eller inte representerad alls.

– Det har varit mycket glädje och engagemang, sorg och stolthet. Det har varit tystnad, tårar och glädje i rummet. Det har varit annorlunda för ensemblen att slippa känna ”oj, det här är en roll som bara vita har gjort. Hoppas publiken accepterar mig”.

– Men framför allt har arbetet genomsyrats av glädje! Lorraine skrev en fantastisk pjäs. Vi har också försökt att inte glömma alla dem som ligger bakom den här pjäsen, alla som har offrat sina liv för att vi ska kunna framföra den här pjäsen på scenen. Det har varit en motivation för oss.

011-200454

Fakta ”En druva i solen” Josette Bushell-Mingo

Skriven av: Den amerikanska dramatikern Lorraine Hansberry. ”En druva i solen”, vars titel hämtats från en dikt av Langston Hughes, är hennes mest kända verk. Det var också den första pjäsen av en svart kvinna att sättas upp på Broadway. Hon dog av cancer i bukspottskörteln 1965, 34 år gammal.

Urpremiär: 11 mars 1959 på Ethel Barrymore Theatre i New York. Sedan dess har den återvänt till Broadway ett otal gånger. Den har även blivit film, musikal och tv-drama.

Priser: Utnämndes till bästa pjäs av New York Drama Critics’ Circle 1959. Sedan dess har den bland annat belönats med sex Tony Awards och översatts till 30 språk.

Spelas: Bland annat den 2 mars på Stora Teatern, Norrköping. Gästspelet arrangeras av Riksteaterföreningen KariN, med stöd av Norrköpings kommun. Spelas även i Motala Convention Center, Motala, den 23 mars.

Tips: Innan föreställningen på Stora teatern i kväll hålls en introduktion av översättaren Lisbeth Grönlund i Zackes salong. Lisbeth Grönlund fick insyn i både Lorraine Hansberrys författarskap och medborgarrättsrörelsen genom sina kontakter med Hansberrys ex-make Robert Nemiroff. Efter mer än 40 års forskning är Lisbeth Grönlund i dag en auktoritet när det gäller afroamerikansk historia och framför allt Hansberry.

född 16 februari 1964 i Lewisham i London

Är: Brittisk-svensk teaterskådespelare och regissör

Jobb: Konstnärlig ledare på Tyst teater, Riksteaterns center för scenkonst på teckenspråk. Sitter i styrelsen för Svenska Filminstitutet

Karriär: Har arbetat på The Royal Shakespeare Company

Priser: Tilldelades 2006 utmärkelsen Officer of the Order of the British Empire, 2012 fick hon Stockholms stads kulturpris, 2013 fick hon Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse Kruthmedaljen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!