Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bred repertoar under spelåret

Det blir urpremiär på en nyskriven musikal men också en riktig klassiker. På onsdagen presenterade Östgötateatern samt ung scen/öst sina respektive repertoarer det kommande spelåret.

Konstnärlig ledare. Annalina Hertzberg från ung scen/öst berättade om klassikeråret.

Konstnärlig ledare. Annalina Hertzberg från ung scen/öst berättade om klassikeråret.

Foto: Patrik Selsfors

TEATER2017-08-10 10:00

Teaterchefen Johan Celander samt AnnaLina Hertzberg, konstnärlig ledare för ung scen/öst, tar emot i foajen på Stora teatern. Det är onsdag och dags att presentera kommande spelår.

– Det här är andra säsongen som vi är en del av Scenkonstbolaget och det har varit en intensiv period med ett stort internt arbete. Det fanns viss oro över att detta skulle gå ut över verksamheten men så tycker vi inte att det blivit, säger Johan Celander.

– Vi har fått mer resurser och har kunnat presentera expansiva program både här och hos SON.

En del av detta är Östgötateaterns satsning på Nycirkus som fortsätter under kommande år men Celander nämner också samarbetsprojekt med Östgötamusiken, SON samt helgens konsert med P.G Lost som exempel på spännvidden. Andra program som hänger i under 2017/2018 är Soppteater, Skivor till kaffet och andra program – dessutom flera gästspel.

– En sak vi kämpar för är flexibla studioscener för mindre produktioner, något som vi här på Östgötateatern saknar. Det är något jag skulle vilja slå ett slag för, säger Johan Celander.

När det gäller den ordinarie repertoaren till Stora scenen bjuder hösten både på nyskrivet samt en klassiker. I september är det premiär för farsen "Stark som en räv" i Linköping (till Norrköping den 11 november).

– Den är skriven av en författarinna som jobbat på karolinska institutet och har paralleller till Macchiarini-affären, berättar Marika Lagercrantz som med denna politiska pjäs gör regidebut på Östgötateatern.

Den andra premiären i höst blir en riktig ultraklassiker i form av Shakespeares "Mycket väsen för ingenting".

– Det här är en komedi fylld av förväxlingar och charader med ödesdigra konsekvenser för alla inblandade. En historia om kärlekens alla aspekter och villovägar, berättar Nina Jemth som stått för manusbearbetningen tillsammans med Pelle Öhlund som också regisserar.

– Det blir en föreställning med sång och dans och nykomponerad musik av Jan-Erik Sääf.

Till våren kan Östgötateatern presentera något så ovanligt som en ny musikal betitlad "Camera" som handlar om Ingrid Bergmans liv.

– Den här musikalen har man jobbat med i fyra år, Jan-Erik Sääf har stått för musiken och sångtexterna medan Staffan Aspegren står för dialogen. Det var nån gång i vintras som vi bestämde oss: Nu gör vi det här!, säger Johan Celander som tillägger att Eva Gröndal står för regin och Karl Dyall för koreografin.

Så blir det en svensk klassiker i form av Hjalmar Bergmans "Farmor och vår herre" med Marika Lagercrantz i en huvudroll som hon ser fram emot att spela:

– Har ni barnbarn? Jag glädjer mig så mycket i att få spela farmor och få prata just om barnbarn, upplyser Marika Lagerkrantz.

Fullständigt program finns på Östgötateaterns hemsida samt som tryckt folder.

Repertoaren

Stora scenerna

Stark som en räv (premiär Linköping 15 september, Norrköping 11 november).

Mycket väsen för ingenting (premiär Norrköping 23 september, Linköping 17 november).

Camera (i samarbete med Smålands Musik & Teater). (premiär Linköping 9 februari, Norrköping 28 april)

Farmor och vår herre (premiär Norrköping 24 februari, Linköping 27 april)

ung scen/öst:

Trollkarlen från Oz – i en ny och musikalisk bearbetning.

Fladdret – Klassrumsföreställning för lågstadiet.

När knoppar brister – Högstadieföreställning om Carro, Alva och Karin Boyes dikter.

Centralanstalten för kläckning och fostran.

Inte Hamlet – Att vara eller inte vara, är det frågan? En monolog kring Hamlet för gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!