Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kulturvärlden öppnar försiktigt igen

Från den 1 juni får kulturvärlden återigen välkomna fler i publiken. Utbudet blir inte så stort – många scener har hunnit stänga för sommaren. Men på flera sommarteatrar sker äntligen det efterlängtade mötet med publiken.

Parkteaterns "Almstriden" får premiär den 2 juni, en dag efter att de nya publikrestriktionerna börjar gälla. Pressbild.

Parkteaterns "Almstriden" får premiär den 2 juni, en dag efter att de nya publikrestriktionerna börjar gälla. Pressbild.

Foto: Parkteatern 2021

Teater & musikal2021-05-27 11:09

50 personer i publiken inne och upp till 500 sittande utomhus. De lättnader i restriktionerna som kulturvärlden så hett har längtat efter genomförs nu, från den 1 juni. För flera sommarteatrar har beskedet som kom den 12 maj stor betydelse – till exempel för Parkteatern i Stockholm, som har premiär på "Almstriden" redan den 2 juni.

— För Parkteaterns del är det här skillnaden mellan att ha en verksamhet eller inte, säger Albin Flinkas, konstnärlig ledare, och lägger till att han känner ansvar inför hela branschen när de nu är bland de första att öppna igen:

– Vi har förberett oss hela året för att ta emot publik på ett säkert sätt, det har hela branschen. Men som först ut kan vi testa det i skarpt läge. Vi kan bevisa för offentligheten att vi kan göra helt trygga publikmöten och sätta igång livescenen igen. Det är min dröm i alla fall. Vi har jobbat med de planerna i 13 månader.

Har hunnit stänga

Det blir dock inte en sommar som vanligt för Parkteatern – som är van vid upp till 5 000 personer i publiken vissa kvällar. I år åker man inte heller på några turnéer – alla föreställningar visas i Galärparken på Djurgården, för att kunna säkerställa anvisade platser och rätt publikmängd. Men Albin Flinkas är stolt över det stora program de kan erbjuda.

– Vi har ett jättestort planerat program med flera olika barnföreställningar och vi ska spela "Almstriden" som är nyskriven svensk musikdramatik. Den handlar just om frågan "vad är vårt gemensamma rum", "vad är en stad", och "vem äger våra parker".

Flera sommarteatrar lyckas också genomföra sin verksamhet i år. Utomhusteatern Vallarna i Falkenberg firar 25 år och efter Amanda Linds besked valde man att trots allt visa showen "Sommarbuskis" – som först skulle ha ställts in. De arbetar dygnet runt för att hinna till premiären den 4 juli.

Även Romateatern på Gotland har bestämt sig för att spela. Den vanliga scenen i klosterruinen blir dock inte ekonomiskt försvarbar att använda så länge man inte kan ta emot full publik. Roma förvandlar sig i stället till ett kringresande teatersällskap som i början av augusti ger en mindre uppsättning av Shakespeares "Stormen".

Först skulle scenen vara en specialbeställd teatervagn, men leveransen blev försenad på grund av, ja gissa, pandemin, och kommer nu att användas först nästa sommar.

– Det hade varit väldigt tråkigt om vi bara fått spela för åtta i år. Vi har tänkt att vi skulle kunna ta emot 50 ungefär, säger regissören Eva Carlberg.

Hunnit stänga

Även sommaroperan får sina luckor. Opera på Skäret i Ljusnarsberg har ställt in, men Vadstena-Akademien hade redan före regeringens besked bestämt sig för att oavsett restriktioner ha urpremiär på Tebogo Monnakgotla och Kerstin Perskis nyskrivna opera "Zebran" 23 juli. I fjol ställdes den in i men i år skulle man i värsta fall spela utan publik och strömma.

– Just nu räknar vi hur många vi kan ta in i lokalen på Vadstena slott. Även orkestern behöver ju mer utrymme än vanligt, säger Eleonor Hjorth, pressansvarig på Vadstena--Akademien

Teaterinstitutionerna har dock hunnit stänga för sommaren, och satsar istället på hösten. Dramaten i Stockholm har till exempel flyttat fram urpremiären av Sara Stridsbergs "Sårad ängel". Scalateatern i Stockholm siktar på augusti, och det gör också Folkteatern i Göteborg.

– Vi håller på att avsluta vårsäsongen så vi kommer att öppna 28 augusti med de restriktioner som gäller då. Vi räknar med 50 och hoppas på fler. Då blir det nypremiär för "Misantroperna" av Jens Olin, som hade sin urpremiär 15 februari 2020 och som kunde spela knappt halva sin spelperiod då, säger Karolina Lindblad, pressansvarig vid Folkteatern i Göteborg.

Början på återstart

Filmstaden hör till dem som öppnar den 1 juni, totalt slår 35 stängda biografer upp dörrarna för publik igen. "Godzilla vs Kong" är den film som just nu säljer bäst. Samtliga deras biografer har varit stängda sedan november på grund av publikbegränsningen om åtta personer.

Anna Sjölund, festival- och konsertchef på bokningsbolaget Live Nation, tittar just nu också på vilka konserter som kan genomföras under sommaren, framför allt med svenska artister eftersom det internationella resandet fortfarande är begränsat:

– Det som framför allt kan bli intressant för vår bransch är evenemang med 500 personer sittande utomhus på en stor yta. Vi kommer att försöka ordna så mycket vi kan med de restriktioner vi har, och se till att vi fortsätter att jobba för att begränsa smittspridning. Det här är inte ett återöppnande för oss, men det är början på en återstart.

Fakta: Axplock ur sommarens repertoar:

För en publik om 50 personer sätter Stadra teater i Nora upp den tredje och avslutande föreställningen med temat Hjalmar Bergman. Den 2 juli har de premiär på föreställningen "Dollar – en komedi med mörka bottnar", i regi av Lena Engqvist Forslund.

Västerbottensteatern har nypremiär 16 juni på sin sommarteater "Romeo och Julia" i Medleforsparken i Skellefteå. Teatern spelar för max 150 personer i gradänger som annars rymmer cirka 500.

Litteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland kommer att hållas, mellan den 28 juli och 1 augusti, meddelade man efter regeringens besked.

Scenkonstmuseet i Stockholm öppnar 1 juni med utställningen "Everybody Dance!".

Moment teater i Gubbängen spelar "Trötthetens estetik" för åtta personer per föreställning tills vidare, med sista föreställningen planerad till 13 juni. Man ligger i startgroparna för att fylla på med fler platser, och det blir i så fall 20 personer per föreställning. Men teatern väntar tills det preliminära beskedet blir ett faktum.

Kulturhuset Stadsteaterns takterrass öppnar efter att ha varit stängt sen 2017. Konstverkstan, biblioteken TioTretton och Lava kommer att arrangera aktiviteter för barn, ungdomar och unga vuxna. Flera kvällar i veckan blir det det livemusik, först ut är Waterbabies som följs av Oscar Danielson.

Göteborgsoperan är stängd juni ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!