155 000 på konsert i helgen

Miley Cyrus, Sthlm Fields, Summerburst, Aerosmith och Kentfest. Superlativen räcker inte till.I helgen sparkas det igång en konsertsommar som kan slå alla rekord. Sammanlagt 800 000 biljetter kan komma att säljas.

James Hetfield. Och hans Metallica är det stora dragplåstret på den nystartade festivalen Sthlm Fields som hålls den 30 maj på Gärdet i Stockholm. Andra band på festivalen är Slayer, Danzig och svenska Ghost.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT

James Hetfield. Och hans Metallica är det stora dragplåstret på den nystartade festivalen Sthlm Fields som hålls den 30 maj på Gärdet i Stockholm. Andra band på festivalen är Slayer, Danzig och svenska Ghost. Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Foto: Jorge Saenz

Superhelgen2014-05-27 05:40

Minns ni hur det lät när det stod klart att Stockholm skulle få ytterligare en arena? Göteborg hade redan Ullevi, Stockholm hade Friends och sedan kom Tele 2 – skeptikerna muttrade: "vilka artister tror de ska spela där då?"

Tja...

Under helgen i månadsskiftet bevisar Sveriges konsertarrangörer att det knappast råder brist på populära artister. Fem stora live-evenemang hålls samtidigt i Stockholm och Göteborg och sammanlagt kommer runt 155 000 personer besöka konserterna.

– Vi ser hur intresset för livemusik ökar i hela världen, det är en enorm ökning de senaste tio åren, säger Thomas Johansson, ordförande för internationell musik på konsertjätten Live Nation.

Fredagen den 30 maj öppnar grindarna till nya Sthlm Fields med tungviktarna Metallica, Slayer och Danzig som dragplåster. Festivalen hålls på Gärdet i Stockholm och samtidigt i Globen uppträder superstjärnan Miley Cyrus. När hon går på scenen kommer festen redan att ha startat i Göteborg där dansfestivalen Summerburst kan skryta med dj:s som Tiësto, David Guetta och Steve Angello, (ö)känd från Swedish House Mafia.

Upp i sadeln igen och på't bara för helgen är inte över. Söndagen den 1 juni spelar rockikonerna Aerosmith på Tele 2 Arena. Samtidigt på Ullevi bjuder Kent på festival med gäster som Nina Persson, Junip, Tove Lo och Nonono.

Det är Live Nation som arrangerar så väl Sthlm Fields som konserterna med Miley Cyrus och Aerosmith. Bakom Summerburst och Kentfest hittar man Stureplansgruppens nystartade bolag SPG Live.

Trots att fem stora evenemang äger rum samma helg tror ingen av arrangörerna att de riskerar att förstöra för varandra.

– Nej det är jag inte orolig för. Vår publik gillar housemusik och det är en ganska ung publik. Hårdrocken i Stockholm har en helt annan målgrupp. Jag tror att Live Nation också tycker att det är bra att det händer mycket saker, säger Anders Boström, SPG Live.

Thomas Johansson instämmer:

– I dag spänner populärmusik över fyra generationer. Det är kanske det vi ser när vi säljer ut Rolling Stones på 14 minuter och kan sälja 50 000 biljetter till Metallica.

Aldrig tidigare har Live Nation haft så många, så stora konserter bokade i Sverige samma sommar.

– Om man räknar från den 10 maj när vi hade Justin Timberlake i Stockholm till den 15 juli då Bob Dylan spelar i Göteborg så kommer vi att sälja runt 800 000 biljetter, merparten av dem säljs i Sverige.

(TT)

Rockikoner. Aerosmith avslutar den fulladdade konserthelgen med en spelning på Tele 2 Arena i Stockholm. Bandet har inte gjort en egen turné i Sverige sedan 90-talet.
Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Rockikoner. Aerosmith avslutar den fulladdade konserthelgen med en spelning på Tele 2 Arena i Stockholm. Bandet har inte gjort en egen turné i Sverige sedan 90-talet. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
De spelar under superhelgen

Fakta

Sthlm Fields, 30 maj på Gärdet i Stockholm: Metallica, Slayer, Danzig, Mastodon, Cult of Luna, Ghost, Gojira.

Summerburst, 30-31 maj på Ullevi i Göteborg: Tiësto, David Guetta, Dada Life, Steve Angello, Nervo, Dimitri Vegas & Like Mike, R3hab, Krewella, Hardwell, Showtek, Martin Garrix, Bingo Players, Syn Cole, Sebjak.

Miley Cyrus, 30 maj i Globen i Stockholm. Med Sky Ferreira som förband.

Aerosmith, 1 juni på Tele 2 Arena i Stockholm.Med Rival Sons som förband.

Kentfest, 1 juni på Ullevi i Göteborg: Kent, Nina Persson, Junip, Alina Devecerski, Tove Lo, Nonono, Beatrice Eli, Ida Redig och Ninsun Poli. Dessutom tillkommer en hemlig artist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!