Kakaolabb blev konstpalats
Med rullbacke och underjordisk grönska öppnar Marabouparkens nya konsthall i Sundbyberg. På och under gräsmattan finns förortens nygamla konstpalats.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Det gedigna funkishuset är varsamt renoverat. Vid entrén ligger ny restaurang och kafeteria, tillika en museishop. Den nya utställningssalen är på 500 kvadratmeter, insprängd och nedgrävd under en gräsmatta kantad av skulpturer, en gång beställda av Marabous företagsledning.Skulpturparken anlades som rekreationsyta åt de anställda. Så sent som 2008 utsågs den till Sveriges vackraste park, ett år senare till Europas näst vackraste.- Jag tror det blir rätt svårt att stoppa även framtida konstnärerna från att använda sig av själva parken, säger konsthallschef Bettina Perhsson.I premiärutställningen "Parkliv" är den själva utgångspunkten. Utanför entrén har den italienska konstnären Paola Pivo konstruerat den ultimata rullbacken för den som vågar hänge sig åt barnets nöjen. Det går galet fort, och är fantastiskt roligt.U-båtskikare
Under jord finns bland annat Matts Leiderstams periskop, en u-båtskikare som leder upp till trädgården utanför och ovanför.- Marabouparken och andra sådan här parker som på ett sätt imiterar naturen härstammar från engelska landskapsparker. De i sin tur anlades för att efterlikna landskapsmåleriet. Man arrangerade landskapet för att det skulle vara vackert som en bild, varenda stig skulle utgöra ett vackert penseldrag. Det är det som lever kvar här, det håller vi människor på med hela tiden, säger Helena Selder.De två konsthallscheferna hoppas tillföra det starkt expanderande Sundbyberg nya och avgörande röster.- Här byggs just nu hela nya stadsdelar. Då blir det extra viktigt att det finns en verksamhet och röst som inte är kommersiellt betingad, där det inte är inredningstidningar, eller någon slags bild av en konsumerad identitet som styr. Där det i stället finns påståenden som oroar på ett djupare plan och som säger något om vilka vi är, säger Johan Börjesson.
Inträde: Gratis till själva skulpturparken. 40 kronor till utställningarna i konsthallen.Utställningar: Förutom samtidskonst finns en permanent utställningssal med verk av naivisten Hilding Linnqvist.Historia: Skulpturparken skapades för de anställda av chokladfabriken Marabou. Från 1937 till 1955 köptes skulpturer av bland andra Bror Hjort och Erik Grate. Parken ligger utanför chokladlaboratoriet med bibliotek ritat av Carl Malmsten. Den är unik i sitt slag i Sverige, men utomlands finns exempel på just chokladtillverkare som byggt skulpturparker åt sina anställda.Pedagogiskt arbete: Marabouparken har projektanställt tre konstpedagoger som ska arbeta med bland annat skolorna men också med andra grupper. Ambitionen är att driva en konsthall som sundbybergarna verkligen använder sig av.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!