"Lägg ut. Lägg ut! LÄGG UT!". Klockan är 23:47 den 24 april 1975 när en bomb detonerar på västtyska ambassaden i Stockholm. Bo Holmström, SVT:s reporter på plats, går rakt in i historieböckerna när han rapporterar live framför den brinnande byggnaden. Händelsen markerade slutet på den tyska terrororganisationen Röda armé-fraktionens (RAF) 12 timmar långa ockupation av byggnaden. När röken har lagt sig är fyra personer döda. Två ur gisslan, och två av de sex attentatsmännen.
Framför tv:n i barndomshemmet i Östersund satt en 20-årig Rolf Lassgård och följde händelserna.
– Det var bland det mest dramatiska som jag någonsin har varit med om. Jag minns smällen, lägg ut, allvaret. Att detta kunde ske här i Sverige, säger Rolf Lassgård, som spelar huvudrollen tillsammans med Helena af Sandeberg när terrorattentatet nu skildras i en ny tv-serie.
Efterlängtad uppföljare"Den fjärde mannen" är uppföljaren till SVT:s stora deckarsuccé "En pilgrims död", som handlade om mordet på Olof Palme. Den här gången är det ännu ett av Sveriges stora trauman som står i fokus, när händelserna kring ambassadsdådet hamnar på Säpo-chefen Lars Martin Johanssons (Rolf Lassgård) bord. Precis som föregångaren är serien baserad på Leif GW Perssons romantrilogi om välfärdsstatens fall.
– Det är en oerhört stark punkt i svensk historia. Det här oskyldiga, trygga landet, som utsetts för ambassad-dådet och sedan Palmemordet. Händelser som förenade oss, men också tog vår oskuld, säger Rolf Lassgård.
– Precis som med Palme-mordet ger GW en egen tolkning om vad som faktiskt hände, säger Helena af Sandeberg, som återkommer i rollen som kommissarie Jeanette Ericsson.
– För det kan ju inte bara ha kommit hit sex tyskar och gjort detta. Var bodde de? Vilka hjälpte dem? Det där är spännande frågor, säger Rolf Lassgård.
Ett mörklagt mord"Den fjärde mannen" tar sin början 1989, då en ung man hittas mördad i sin lägenhet i centrala Stockholm. 21 år senare dyker den mördade mannens namn upp i en hemlig utredning kring bombningen av västtyska ambassaden 1975. Fanns det ett samband? Och varför utreddes det i så fall aldrig?
Johansson och Ericsson tar sig an fallet, och berättelsen rör sig mellan dådet 1975, mordet 1989, och nutiden när polisduon försöker nysta ut vad som egentligen hände.
"En pilgrims död" hamnade i blåsväder eftersom den blandade fiktion och verklighet kring mordet på Olof Palme. Nu tar ni er an ännu en verklig händelse, räknar ni med nya reaktioner?
– När man arbetar med verkliga händelser måste man agera med ansvar för de berörda. Men kulturen får samtidigt inte låta bli verkligheten, det är viktigt att vi berättar om samhället som vi lever i, säger Helena af Sandeberg.
– Jag tror det behöver finnas ett uns av sanning i fiktion för att det ska bli trovärdigt. Men det var också speciellt med just Palme, som alla har en relation till. Jag tror inte att det kommer bli lika starka reaktioner denna gång, säger Rolf Lassgård.
"Den fjärde mannen" är regisserad av Kristian Petri. I rollistan syns, förutom Lassgård och af Sandeberg, också Kjell Bergqvist, Helena Bergström, Shima Niavarani och Claes Malmberg, som återvänder till sin hyllade roll som den odräglige kommissarie Bäckström. Nu väntar en nervös jul för ensemblen innan premiären den 30 december.
– Det är alltid nervöst inför mottagandet. Förra gången hade vi Palmemordet, det största trauma vi har haft i Sverige. Nu har vi inte det, kommer folk vilja följa med ändå?, säger Helena af Sandeberg.
(TT)