Kokboken "Amir lagar världens bästa mat" är färdigtryckt och på väg ut i handeln. Efter flera månaders hemlighetsmakeri kan egenföretagaren Amir Kheirmand äntligen jubla över bokkontraktet och segerchecken på 250 000 kronor.
Trots att det har gått lång tid sedan finalavsnittet i TV4 spelades in har han svårt att hitta ord för den explosion av känslor som uppstod när juryn ropade upp hans namn.
– Det finns hur många superlativer som helst som man kan använda. Man kan säga "fantastiskt", "grymt", "mega", "asballt", "skithäftigt" och allt det där. Men ska jag göra en liknelse var det som att ta sig i mål efter ett maratonlopp eller att bestiga Mount Everest, säger han.
Ända in i det sista såg kampen mellan Amir Kheirmand och skattejuristen Ala Abasi extremt jämn ut. Båda fick mycket beröm för sina välkomponerade trerättersmiddagar – men bemöttes också med kritik av juryn. Ala för sin chokladmousse där chokladbitarna inte riktigt hunnit smälta. Amir för sin "smaklösa" potatis kokt i ankfett.
Amir Kheirmand konstaterar att han ibland har spänt bågen lite väl hårt med sina experiment, samtidigt som upptäckarlustan också har gett honom extrapoäng från juryn.
– Den största utmaningen i det här programmet har varit jag själv. (TT)
Läs hela artikeln i Folkbladet.