Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glittrigt och spetsigt på Guldbaggen

Värdig, överraskande och spetsig. Så ska måndagskvällens Guldbaggegala i ledning av Petra Mede bli.

Foto: Janne Danielsson

Stockholm2015-01-25 13:25

Det blev skandal. Skriverier. Twitterstorm. Förklaringar och ursäkter.

Snacket efter fjolårets Guldbaggegala handlade inte så mycket om Karl Axel Pehrsons gyllene insekter som om ett skämt som, milt uttryckt, inte landade väl. Värdinnan Sissela Kyle presenterade radioprofilen Kodjo Akolor med orden "Nu blir det färgfilm", en kommentar som av många uppfattades som rasistisk.

Inför måndagens gala har man haft fjolårets händelser i åtanke.

– Vi är väldigt aktsamma naturligtvis. Vi har ju ett finmaskigt nät för att sådant där inte ska slippa undan, men uppenbarligen hade vi alla garden nere på något sätt. Det är väldigt beklagligt. Det finns inget försvar för det. Men man lär sig också av sådana saker, säger SVT:s projektledare Anders G Carlsson, och tillägger att man samtidigt inte kan låta rädslan för att stöta sig med någon ta överhanden:

– Det finns ju en risk med att vi som gör tv-underhållning blir rädda för att vara lite edgy, det tjänar ingen på. Man får sticka ut hakan lite, men man får tänka sig för.

"Riskfyllt"

Petra Mede ledde galan 2011 och 2012 och är glad över att vara tillbaka i rollen som konferencier för direktsändningen i SVT från Cirkus i Stockholm.

– Det är ett av de allra roligaste uppdrag jag någonsin haft, berättar hon.

Manuset skrivs i år av Samuel Åhman och Per Wickström i samarbete med Anna Granath och Mede själv. Så hur har de tänkt kring humorn?

– Jag kommer att säga saker jag själv skrattar åt. Det är min ledstjärna, säger Mede, och förklarar att hon sällan oroar sig för att hennes skämt ska uppröra:

– Sedan har erfarenheten lärt mig att vara medveten om kontexten. För vilka skämtar jag? Vilka tittar på det här programmet? Det jag är mest uppmärksam på nuförtiden är om det är många barn som tittar och som på något sätt kan drabbas av något skämt jag drar. Men så kommer det förmodligen att bli någon gång ändå. Humor är ett riskfyllt yrke.

Nedtonad minnesstund

"Överraskning och värdighet" är enligt Anders G Carlsson ledorden för galan. Överraskningarna är av förklarliga skäl hemliga. Värdigheten märks kanske allra tydligast i den traditionella minnesstunden, där bland andra den Oscarsbelönade filmaren Malik Bendjelloul, de folkkära skådespelarna Brasse Brännström, Kim Anderzon och filmstjärnan Anita Ekberg hedras.

Anders G Carlsson berättar att det i år inte kommer att bli något artistframträdande under själva "In Memoriam"-momentet.

– Vi kommer att tona ned det. Den delen av galan handlar om dem som har lämnat oss, inget annat. Det ska vara en stund för eftertanke.

Värdigt och överraskande – och så glammigt, förstås. Guldbaggegalan är en av årets mer glamourösa tillställningar. Stjärnorna plockar fram finkläderna, så även värdinnan.

– Det blir glittrigt och sedan lite spetsigt. Precis som humorn alltså, säger Petra Mede.

(TT)

Och de nominerade är...

Stockholm

Bästa film: "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", "Gentlemen", "Turist".

Bästa regi: Roy Andersson ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Mikael Marcimain ("Gentlemen"), Ruben Östlund ("Turist").

Bästa kvinnliga huvudroll: Saga Becker ("Nånting måste gå sönder"), Lisa Loven Kongsli ("Turist"), Vera Vitali ("Min så kallade pappa").

Bästa manliga huvudroll: Johannes Bah Kuhnke ("Turist"), David Dencik ("Gentlemen"), Sverrir Gudnason ("Flugparken").

Bästa kvinnliga biroll: Fanni Metelius ("Turist"), Ruth Vega Fernandez ("Gentlemen"), Anita Wall ("Hemma").

Bästa manliga biroll: Peter Andersson ("Flugparken"), Sverrir Gudnason ("Gentlemen"), Kristofer Hivju ("Turist").

Bästa manuskript: Ester Martin Bergsmark och Eli Levén ("Nånting måste gå sönder"), Klas Östergren ("Gentlemen"), Ruben Östlund ("Turist").

Bästa foto: Jallo Faber ("Gentlemen"), Fredrik Wenzel ("The quiet roar"), Fredrik Wenzel ("Turist").

Bästa klipp: Kristofer Nordin ("Gentlemen"), Jacob Secher Shulsinger och Ruben Östlund ("Turist"), Alexandra Strauss ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron").

Bästa kostym: Kicki Ilander ("Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter"), Cilla Rörby ("Gentlemen"), Julia Tegström ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron").

Bästa ljud/ljuddesign: Hugo Ekornes och Per Nyström ("Gentlemen"), Andreas Franck ("The quiet roar"), Andreas Franck, Erlend Hostad och Gisle Tveito ("Turist").

Bästa mask/smink: Susanna Rafstedt ("Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter"), Linda Sandberg ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Anna Carin Lock och Anja Dahl ("Gentlemen").

Bästa originalmusik: Mattias Bärjed och Jonas Kullhammar ("Gentlemen"), Hani Jazzar och Gorm Sundberg ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Erik Enocksson ("The quiet roar").

Bästa scenografi: Ulf Jonsson, Nicklas Nilsson, Sandra Parment, Isabel Sjöstrand och Julia Tegström ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Pelle Magnestam ("Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter"), Linda Janson ("Gentlemen").

Bästa kortfilm: "But you are a dog", "Min vän Lage", "Still born".

Bästa dokumentärfilm: "Lgh+bil+allt jag har och äger", "Om våld", "Ute på landet".

Bästa utländska film: "Boyhood", "Ida", "Två dagar, en natt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!