Ingen har väl missat att tre av de fyra huvudrollsinnehavarna i musikalen Jersey Boys på China teatern kommer från Norrköping eller Sankt Anna. Musikalstjärnorna Bruno Mitsogiannis, Peter Johansson och Robert Rydberg kompas dessutom av gitarristen Tobbe Fall och trummisen Magnus Fritz – båda från Norrköping.
Gänget bestämde sig för att ge något tillbaka till sin gamla hemstad, där flera av dem tidigare har gått i musikklass. Därför bjöd de igår alla nior i musikklasserna på Hagaskolan och Navestadsskolan på föreställning i Stockholm.
– Vi kände att det kunde vara kul för dem som är intresserade av musikbranschen, säger Bruno Mitsogiannis.
– Och jag har ju gått på Hagaskolan, som hälften av eleverna, tillägger Robert Rydberg.
Eleverna fick gå på smygpremiär, eller andra publikrepetitionen, på teatern. Men dessförinnan fick de chansen att träffa sångarna, musikerna och regissören Anders Albien. Och inbjudan var förstås uppskattad, både av elever och lärare:
– Det är fantastiskt roligt att få komma iväg så här, och få helheten. Att först få träffa artisterna och få en inblick i hur enormt mycket jobb som verkligen ligger bakom, och sedan få avsluta med att få se föreställningen, säger Jenny Bohlin, klassföreståndare för 9 C på Hagaskolan.
– Det känns rätt häftigt ändå, tycker Oscar Carlgren på Hagaskolan.
– Det är jättekul. Det här är ju något man själv vill göra i framtiden, säger Maja Dusén på Navestadsskolan.
Samtalet med eleverna kom att handla om poängen med att använda dialekt på scenen, om den rika musikkulturstaden Norrköping, hur studiomusiker kan arbeta med världen som arbetsfält och spela in musiken till succéserier som Glee i Stockholm, som Magus Fritz har gjort. Eleverna undrade också vad Norrköping betyder för artisterna idag.
– Man får alltid en speciell känsla för staden där man växte upp. Till alla platser, där man frågade chans eller dansade sin första tryckare. Det ger en hemkänska, som man aldrig får i nya städer när man blir äldre. Det är fortfarande det bästa med Norrköping för mig, säger Robert Rydberg.
Musikalen handlar om en annan klassresa än den eleverna gjorde, om att göra raketkarriär – och inte minst framgångens höga pris. Jersey Boys, som är en mångårig Broadwaysuccé, berättar den sanna historien om fyra unga killar från halvkriminella familjer i New Jersey som tillbildade popbandet The Four Seasons, ledd av falsettsångaren Frankie Valli.
– Det sägs att killarna i New Jersey hade tre alternativ på den här tiden. Det första var att gå med i armén och få en kula i pannan, det andra var att gå med i gäng och få en kula i pannan och det tredje att gå med i ett popband och få kulor på banken, säger Anders Albien.
– De slår plötsligt igenom med dunder och brak och säljer hundra miljoner skivor. Pengarna rasslar in och tjejerna flockas kring dem. Det är då problemen börjar, fortsatte han.
– Tänk på det, alla ni som är yngre. Det kanske är nu ert liv är som bäst, när ni inte känner några gränser och kan drömma om hur fantastisk era karriär som musiker kommer att bli, sa regissören och riktade sig mot ungdomarna.
Anders Albien strödde också beröm över östgötarna som valts ut i stenhård konkurrens och beskrivs som oerhört ambitiösa.
– Vi har repeterat otroligt hårt i sju veckor. Exempelvis Robert spelar basist, men kunde inte spela bas, men han har gått in för att lära sig för att få det trovärdigt. Och det finns inte en bok om gruppen som han inte har läst, vilket är oerhört irriterande för regissören.
Men vad tyckte då eleverna om själva musikalen? Jo, det var nöjda nior som tumlade ut från teatersalongen.
– Den var jättebra! Jag sjöng med och skrek, därför är jag så hes, säger Denize Rivera Carrizo på Hagaskolan.
– Den får fem av fem! utbrister kompisen Elin Bindenäs.