Clean Bandits låt gör världssuccé

Deras singel ”Rather be” ligger etta på den svenska Spotify-listan och har blivit en världshit. Det Bråvallaaktuella bandet Clean Bandit är förvånade över succén.

Jack Patterson och Neil Amin-Smith i Clean Bandit på Sverigebesök. Deras singel "Rather be" ligger etta på Spotify.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Jack Patterson och Neil Amin-Smith i Clean Bandit på Sverigebesök. Deras singel "Rather be" ligger etta på Spotify. Foto: Claudio Bresciani/TT

Foto: Claudio Bresciani / TT

Stockholm2014-04-28 07:05

– Vi började spela ”Rather be” live, innan vi ens var klara med den. På festivaler i Storbritannien märkte vi att folk sjöng med redan i slutet på låten utan att ha hört den förut. Men vi hade ingen aning om hur stor den skulle bli, säger bandmedlemmen Jack Patterson om låten vars musikvideo i skrivandets stund har 36 miljoner visningar på Youtube.

Band utan sångare

Den brittiska kvartetten Clean Bandit formades 2009 och består av Grace Chatto på cello, Neil Amin-Smith på fiol och bröderna Jack och Luke Patterson på keyboard och trummor. Bandet har ingen sångare, utan bjuder i stället in olika artister att sjunga. Därför kan soundet skilja sig mycket från låt till låt.

– Eftersom vi inte har en sångare så är det den vi jobbar med just då som dikterar stilen på musiken, säger Neil Amin-Smith.

Det gör det svårt för bandet att förklara deras musikstil, där de blandar klassiska instrument med elektroniska inslag.

– En engelsk journalist kallade det nog för elektronisk kammarmusik, säger Jack Patterson.

Samarbetar med Noonie Bao

När Neil Amin-Smith och Jack Patterson ska räkna upp drömsamarbeten nämns stora namn som Drake, Beyoncé och Woodkid. Men de beundrar också flera svenska artister. Avicii är en klar favorit, likaså Robyn, Marcus Price och Lykke Li. På debutalbumet ”New eyes” som släpps i juni samarbetar de med svenska Noonie Bao.

– Hon sjunger två av låtarna på det kommande albumet. Det är sammanlagt tolv olika artister på skivan och därför ryms många olika stilar. Allt från reggae och folkmusik till pop, säger Neil Amin-Smith.

Den närmaste tiden ska Clean Bandit göra fler musikvideor, ge sig ut på turné och spela på festivaler. Målet är att nå ut med fler låtar till den breda publiken.

– Det vore toppen om alla som gillar ”Rather be” skulle lyssna på våra andra låtar och gilla dem också, säger Jack Patterson. (TT)

Fakta/Clean Bandit

Clean Bandit består av bröderna Jack och Luke Patterson, Grace Chatto och Neil Amin-Smith.

De har under det senaste året agerat förband till bland andra Disclosure, Alt J och Bastille.

Fick en dunderhit med låten "Rather be" som de gjort tillsammans med sångerskan Jess Glynne.

Släpper sitt debutalbum "New eyes" den 2 juni.

NYA BRÅVALLABOKNINGAR

Albin Myers, Blaudzun, Bombay Bicycle Club, Broiler, Clean Bandit, Earl Sweatshirt, Family Of The Year, Linnea Henriksson, Ron Pope, The Bots, The War on Drugs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!