Blott 17 år gammal kom Jussi Björling från Stora Tuna i Dalarna till Kungliga Operan för att provsjunga. Operachefen John Forsell förstod på en gång att han hade en stor tenor framför sig. I nyutkomna bildbiografin "Jussi - sången, människan, bilderna" berättar Jacob Forsell om sin farfars fynd: "Hans röst var ett unikt instrument som måste anammas och skötas."
I februari är det 100 år sedan Jussi Björling föddes och världen över planeras konserter och konferenser till tenorens ära.
Kyrkogården i Stora Tuna i Dalarna får med jämna mellanrum besök av operasångare som faller på knä vid Jussi Björlings grav. Nyligen kontaktades Operan i Stockholm av en kinesisk tenor som tagit sig till Sverige för att studera i Jussi Björlings hemland. Operans chefsdramaturg Stefan Johansson tycker att det är dags att lägga blygsamheten åt sidan och hylla en svensk världstenor.
- Jag har inte varit inne i en enda skivaffär för klassisk musik, i något land, där de inte har ett särskilt Jussi-fack, säger han.
Pavarottis förebild
Den väg operaidoler som Malena Ernman och Peter Mattei vandrar trampade Jussi Björling upp för länge sedan. I en tid med en enda radiokanal sjöng tenoren från Borlänge för hela Sverige. Operaentusiaster förundrades över hans teknik. För resten av landet var han mannen som sjöng "med en tår i rösten". Samtdigt som Jussi Björling gjort sig odödlig som Rodolphe i Puccinis opera "La Bohème", den roll som blev hans debut på Metropolitan i New York, är han minst lika berömd för sina tolkningar av "Till havs" och "O helga natt". Hans alter ego Erik Odde är däremot inte lika känt.
- Det är få som känner till att Jussi släppte en schlagerskiva under pseudonym på 30-talet, säger Göran Forsling som ansvarar för 100-årsfirandet i Borlänge kommun där jubileumsåret uppmärksammas med konserter och utställningar.
Även i Österrike och USA anordnas hyllningar till den svenske tenoren vars talang var så känd att änkan efter den store Caruso gav honom scenkostymen hennes make bar i "Rigoletto".
- De tre tenorerna föll väl på knä varje kväll för Jussi. Framför allt Pavarotti var väldigt inspirerad av hans frasering och sätt att sjunga, säger Stefan Johansson.
Led av prestationsångest
Trots sina enorma framgångar på världens operascener förblev Jussi Björling en blyg man med bildningskomplex. I sin personliga biografi "Tills vingen brister" lyfter Yrsa Stenius fram den destruktiva sidan av konstnärskapet.
- Jussi var ett typiskt underbarn som exploaterades väldigt hårt. Från tre års ålder levde han under fruktansvärda förväntningar, det satte spår i hans personlighet. Han var klart intelligent men fick aldrig möjlighet att mogna som människa och förblev en pojke under hela livet, säger hon.
Den tilltagande prestationsångesten försökte han döva med alkohol.
En folkets idol
När Jussi Björling inte stod på scenen levde han helst det lilla livet, sittandes på en brygga med metspöt i handen. En kontrast som bidrog till hans popularitet.
- Där fanns inga divalater överhuvudtaget, han trivdes bäst bland enkelt folk.
49 år gammal dog Jussi Björling av en hjärtattack på sommarstället på Siarö i Stockholms skärgård. Intresset för sångaren har gått i vågor, men det är många som aldrig glömmer hans röst.
- Operakonsten kommer att leva för alltid och där operakonsten lever, där lever Jussi Björling, säger Yrsa Stenius.