Utmattad Westö vill kväva myter
Kjell Westö är dödstrött. Han har nyss avslutat arbetet med sin senaste roman - en riktig tegelsten om 60- och 70-talens Helsingfors. - Det är helt tomt i hjärnan, säger författaren.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Det är onekligen en gedigen uppgift Kjell Westö har tagit på sig. 1960- och 70-talen bildar tillsammans en epok som många växte upp i, många upplevde, och som även en del anser sig ha tolkningsföreträde till.- Hemskt många är faktiskt experter på denna tid. Det har varit utmanande. Jag har medvetet valt att försöka kväva myten som finns om perioden, den att alla unga var renläriga vänstermänniskor och sprang omkring nakna och hade långt hår och var politiskt radikala hela tiden.Han tar ny sats:- Ungefär 4,2 miljoner människor bodde i Finland under sent 60-tal. Kanske 200 000 av dem befann sig på yttersta vänsterkanten. Vad gjorde alla andra? Det är det jag vill åt i den här romanen. Det är en enormt viktig aspekt tycker jag.Vi kommer in på en tv-serie som nyligen har gått i repris i SVT, "Upp till kamp".- Otroligt bra serie, men i del tre, när man verkligen ska gå in på djupet av vad som hände under tidigt 70-tal, sent 60-tal, blir det en smula konstigt. Och det ÄR svårt att skildra. Man hamnar lätt i fällor. Ta till exempel den scenen när några ungdomar kramas när de hälsar. Man kramades inte alls på den tiden, man nickade åt varandra på sin höjd.Att skriva romanen "Gå inte ensam ut i natten" har därför krävt ett omfattande researcharbete. Ett arbete som det inte går att smita ifrån, enligt Kjell Westö.- Det är en mycket intressant fråga det där, dock. Hur viktigt är det egentligen att allt blir rätt? För mig är det viktigt till en viss gräns. Men ibland är gestaltningen viktigare.Åsikter om detaljer
Kjell Westö har fått ta emot många åsikter om detaljer i sina romaner. "Drakarna över Helsingfors" kom 1996, och koncentrerar sig på tiden efter andra världskriget fram till i dag.- Det var rätt kul, en person kom fram till mig då och sa: du, 1961 kunde man inte beställa öl i stop på den och den restaurangen i Helsingfors, bara i flaska. Då tänker man: kom igen, so what? Förstör det verkligen en 450-sidig roman?Mot bakgrunden att Kjell Westö suttit förkovrad i researcharbete under 18 månader för att kunna föda fram "Gå inte ensam ut i natten", kan man förstå att han är trött på sin bok.- När recensionerna börjar komma går jag in i en ny fas, men nu är jag dödstrött. Senare kommer jag ha mera distans. Nu är det faktiskt första gången på 15 år som jag inte vet vad jag ska skriva härnäst.Kjell Westö bollar med några idéer, och skojar om att han brukar säga till sina vänner att han vill bli "minimalist at 50". Det låter som ett naturligt steg efter att ha varit inbäddad i oändliga historiska sviter de senaste åren.- Novellen är ett format jag verkligen gillar. Jag var poet och skrev noveller i början av min författarkarriär, så varför inte? Helsingfors är jag som sagt färdig med nu.
n Ålder: 48.n Bor: Helsingfors, Finland.n Yrke: författaren Bakgrund: journalist, har pluggat vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors. Började som poet. Debuterade 1986 med diktsamlingen "Tango Orange".n Helsingforssviten: består av fem böcker som berättar om Helsingfors under 1900-talet;"Drakarna över Helsingfors" 1996, "Vådan av att vara Skrake" 2000, "Lang" 2002, "Där vi en gång gått" 2006 och nu "Gå inte ensam ut i natten".n Priser: Tack för boken-medaljen 1997 för "Drakarna över Helsingfors", De Nios Vinterpris 2001, Finlandiapriset 2006.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!